Θύελλα αντιδράσεων στις δύο ακαδημαϊκές εκπαιδευτικές κοινότητες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, αλλά και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, έχει φέρει το σενάριο που θέλει το υπουργείο Παιδείας να προωθεί σχέδιο για τη συγχώνευση των δύο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

Ήδη τα ακαδημαϊκά όργανα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών απάντησαν αρνητικά και μόνο στο άκουσμα του σεναρίου από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Βασίλη Καρδάση, ενώ η συνάντηση που είχε ο τελευταίος για το ζήτημα με τον Πρύτανη του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλη Τριανταφύλλου και τη διοίκηση του ιδρύματος έγινε μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα. 

Από πλευράς ΕΑΠ οι τρεις κοσμήτορες των σχολών, Αντώνιος Λιοναράκης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Μιχιώτης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ Αυγουστίνος Δημητράς, σε επιστολή τους προς τον κ. Καρδάση τονίζουν ότι είναι απόλυτα αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε κάθε επίπεδο. 

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αντιδράσεις για το σενάριο από πλευράς των φοιτητών του ΕΑΠ που πληρώνουν στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο αρκετά υψηλά δίδακτρα και που με τα χρήματά τους το συντηρούν. Οι φοιτητές του ΕΑΠ αρνούνται να συγχωνευτούν με μία άλλη κατηγορία φοιτητών που σπουδάζει δωρεάν, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να προβούν σε μηνύσεις, εφόσον ένα τέτοιο σχέδιο προχωρήσει. 


Αρνητικός όμως είναι ο αντίκτυπος στο σενάριο αυτό και στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τμημάτων του δεν θέλει συνεργασία με το ΕΑΠ, ενώ η διοίκηση του ιδρύματος, μαζί με τους καθηγητές του, δεν  κρύβουν τον προβληματισμό τους, από την στιγμή που υπάρχει ένα διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας στα δύο ιδρύματα. 

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο μέτωπο σε περίπτωση που επιμείνει στην τακτική των συγχωνεύσεων και των συνεργασιών, ανάμεσα στα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και του ΕΑΠ.

Θυμίζουμε ότι και στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών οι αντιδράσεις ήταν έντονες, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο που ουσιαστικά έχει σαν σκοπό του την συγχώνευση τμημάτων, ανάμεσα σε ιδρύματα που δεν έχουν κάποια ομοιογένεια μεταξύ τους, δεν μπορεί να περάσει.