Το Brexit και το άνοιγμα ανταγωνιστικών προς την Κύπρο προορισμών προκαλούν «πονοκέφαλο» στο νεοσύστατο κυπριακό υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο αντικατέστησε τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, εκτιμά ότι το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά με πολλές προκλήσεις. «Είμαστε συγκρατημένοι ως προς τις εκτιμήσεις μας για τη φετινή χρονιά, αφού το θέμα του Βρεxit δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από το υφυπουργείο Τουρισμού και δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις», σημείωσε. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Περδίος ανέφερε ότι θα γίνουν επισκέψεις το επόμενο διάστημα σε Βερολίνο και Μόσχα. «Στις εκθέσεις θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με διάφορους φορείς και θα δούμε τι θα περιμένουμε από πλευράς τους. Η αγορά θα μας δώσει τα απαραίτητα μηνύματα», είπε.

Αναφορικά με ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, ο υφυπουργός τόνισε ότι άρχισαν για φέτος να δέχονται κρατήσεις από νωρίς, σε αντίθεση με πέρσι που δέχονταν κρατήσεις από το καλοκαίρι και μετά λόγω θεμάτων ανασφάλειας. «Η Αίγυπτος έχει μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης, αφού η εν λόγω χώρα έφτασε παλαιότερα μέχρι και τα 14 εκατ. αφίξεις, έναντι μόλις 8 εκατ. πρόσφατα» σχολίασε ο υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κ. Περδίος επεσήμανε ότι η τουρκική λίρα, έναντι της στερλίνας, είναι περίπου 30% πιο φτηνή σε σχέση με πέρσι. «Επομένως, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος φέτος», σημείωσε και υπενθύμισε «ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν αισθητά πιο χαμηλά λειτουργικά έξοδα σε σύγκριση με την Κύπρο, άρα έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί».