Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζακυνθίων Πάτρας «Διονύσιος Σολωμός» παρουσιάζει το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στο Πάνθεον τη ζακυνθινή θεατρική παράσταση – ομιλία «Σκαρτσοφόλι» από τη θεατρική ομάδα Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2019. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το «Σκαρτσόφολι» είναι μια παράσταση, που βασίζεται σε μια ευχάριστη, γεμάτη γλωσσικούς ιδιωματισμούς ηθογραφία των παλαιών εκείνων χρόνων, όπου τα ήθη αντικατόπτριζαν εποχές γνησιότητας και αυθεντικότητας.

Το Σκαρτσοφόλι είναι το προικοσύμφωνο, που συνέτασσαν και υπέγραφαν η πλευρά του γαμπρού και της νύφης πριν τον γάμο. Το έθιμο αυτό κράτησε στη Ζάκυνθο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το σκαρτσοφόλι ανήκει σε αυτό το είδος του ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο όπως και τα παλιά παραδοσιακά έργα με κορυφαίο βέβαια το έργο «Ο Χάσης» του Δημήτριου Γουγέλη. Αυτά τα έργα ήταν οι περίφημες «Ομιλίες» και παίζονταν κατά την περίοδο των Αποκριών.

Το «Σκαρτσοφόλι» γράφτηκε στις αρχές του 2018 από τον Νικόλαο Πέττα και έχουν δοθεί παραστάσεις του στη Ζάκυνθο (στο Άγιο Δημήτρη, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Ζακύνθου και στο Θέατρο Σαρακινάδου Ζακύνθου), που απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατές, τον τοπικό τύπο και το διαδίκτυο.

Το έργο, βασισμένο πάνω σε ένα πραγματικό σκαρτσοφόλι του έτους 1679 που έγραψαν για ένα γάμο εκείνης της εποχής στο χωριό Αναφωνήτρια Ζακύνθου και εντός του μοναστηρίου της Παναγίας της Αναφωνήτριας, περιγράφει με τρόπο άλλοτε κωμικό και άλλοτε σοβαρό την κοινωνία εκείνης της εποχής στη Ζάκυνθο και ιδιαίτερα την καταπίεση της γυναίκας εκείνων των χρόνων.

Επειδή το ζακυνθινό λαϊκό θέατρο (οι ομιλίες) είναι βασικό δρώμενο του ζακυνθινού πολιτισμού και επειδή, όπως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, το Πατρινό Καρναβάλι άντλησε από στοιχεία του πολιτισμού των Επτανήσων, η ένταξη της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 είναι απολύτως λογική.