Με ποσό ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δρομολογεί σειρά παρεμβάσεων για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε Ιερές Μονές και προσκυνηματικούς τόπους στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Ήδη, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε την υποβολή της σχετικής πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.  

Να σημειωθεί ότι η απόφαση έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης έγκρισης που δόθηκε για αντίστοιχες παρεμβάσεις βελτίωσης της πρόσβασης ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνολικά 34 Ιερές Μονές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

«Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα στα οποία, όμως, η πρόσβαση είναι δυσχερής. Με τα προτεινόμενα έργα θα αρθεί η επικινδυνότητα των οδών και θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε αυτούς τους σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας προβλέπεται να υλοποιηθούν εργασίες βελτίωσης οδών πρόσβασης με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ σε τρεις ακόμη προσκυνηματικούς χώρους, οι οποίοι είναι η Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς, το Ιερό Μετόχιο Αγίου Χαραλάμπους Νεοχωρίου και η Ιερά Μονή της Παναγίας της Λυκουρίσσης.

Προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των προσκυνητών και γενικά των επισκεπτών και να καταστεί περισσότερο ασφαλής, θα εκτελεστούν εργασίες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διανοίξεις μικρού εύρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί το πλάτος της οδού, χωματουργικές εργασίες, τεχνικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων, ανακατασκευή οδοστρωμάτων όπου απαιτείται,  ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας, οριζόντια και κάθετη σήμανση.