Η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τον απολογισμό του 2018 προτίμησε δυστυχώς επικοινωνιακές φιέστες αυτοπροβολής,απουσία οράματος με επίκεντρο μια υποθετική βροχή έργων ανάπτυξης που το μονο που αντανακλούν είναι η εικονική πραγματικότητα στην οποία ζει και η απαρχαιωμένη αντίληψη για την ανάπτυξη καθώς και για το ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Το συμπέρασμα του απολογισμού είναι η παταγώδης απουσία οράματος για την Δυτική Ελλάδα συγκεκριμένων στόχων που να αφορούν στην πραγματική ευημερία των Κατοίκων της(εισόδημα?απασχόληση?προστιθέμενη αξία).

Ο κύριος Κατσιφάρας παρουσιάστηκε ως ...καλος διεκπεραιωτής,επιδεικνύοντας με το τρόπο αυτό την αδυναμία παραγωγής πολιτικής προστιθέμενης αξίας,που θα αναδείκνυε και τη σημασία του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας.

• Η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή έχει ταυτίσει την ανάπτυξη με το οδικό δίκτυο προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αφήνοντας ψίχουλα για την ανάπτυξη , την απασχόληση τον πολιτισμό και τον αθλητισμό .
• Εχει αρνηθεί κατηγορηματικά να επεξεργαστεί σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που θα στοχεύει στην ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας και συνεχίζει να δαπανά πόρους για προβολή με σκεπτικό προηγούμενων δεκαετιών.
• Εχει περιορίσει τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα στη συμμετοχή σε εκθέσεις που έπρεπε να είναι στην αιχμή του δόρατος ώστε να κινητοποιήσει τις μεταποιητικές μονάδες ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και είτε να εξάγουν είτε να καλύψουν τη ζήτηση των τουριστικών επιχειρήσεων.
• Δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση στον αγροτικό τομέα, ενώ παράλληλα συντηρεί ένα απαρχαιωμένο, αναποτελεσματικό και περιβαλλοντικά επικίνδυνο σύστημα δακοκτονίας και ταυτόχρονα δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε στοιχειωδώς τα θέματα της κτηνοτροφίας .
• Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα θέματα απασχόλησης και δια βίου εκπαίδευσης εργοδοτών, εργαζομένων και ανέργων σε μια περίοδο όπου η αντιμετώπιση της ανεργίας και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα έχει «χτυπήσει» κόκκινο
• Δεν έχει προχωρήσει σε καμία δράση υπερ της επιχειρηματικότητας, παρ’όλο ότι διαρκώς υπερηφανεύεται ....
• Δεν κατάφερε να εργοποιήσει το μόνο εργαλείο που είχε για την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών, θρησκευτικών,πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Έχει να μας πει κάτι για τη αξιοποιηση -δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου , ως μηχανισμού για τη κινητοποίηση πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας
• Δεν αξιοποιεί τη γνώση και τις ώριμες και εξειδικευμένες για την περιοχή μας προτάσεις του ερευνητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου .
• Σε περίοδο κρίσης δεν αξιοποιεί τις χρηματοδοτήσεις τη στιγμή που άλλες Περιφέρειες καλπάζουν εμείς οπισθοχωρούμε .οι μοναδικές περιφέρειες οι οποίες μείωσαν τις εξαγωγές ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος(7,3%) και η Περιφέρεια Β Αιγαίου (4,6%) σε ότι αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καταγράφει μείωση της τάξης του 2,7% σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μείωση της τάξεως του 0,8% τα στοιχεία είναι αμείλικτα και μόνο η απερχόμενη αρχή του Κατσιφάρα δηλώνει ικανοποιημένη από την αναπτυξιακή της επίδοση.
Και τέλος βρίσκεται στον πάτο του τουρισμού και αναδεικνύεται ο φτωχός συγγενής του μοιράσματος της τουριστικής πίτας, ως προς τα έσοδα, για το 2018, αφού για μία ακόμα φορά η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας κατέκτησε μία από τις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα.
Έπειτα από επεξεργασία στοιχείων της ΤτΕ Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία δεν κατάφεραν ούτε τη χρονιά που πέρασε να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάτι σημαντικό από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που εισέρρευσαν στη χώρα μέσω του τουριστικού ρεύματος. Αντιθέτως η περιφέρεια των Ιονίων νήσων κατόρθωσε να κατακτήσει μία από τις τέσσερις πρώτες προνομιούχες θέσεις, καταγράφοντας έσοδα της τάξεως του 1,600 δισ. . Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας μετά βίας κατόρθωσε από τους τουρίστες να εισπράξει ΜΌΝΟ 177 περίπου εκατομμύρια ευρώ. • Ο κ. Κατσιφάρας προσπάθησε με «ωραία αλλά κενά περιεχομένου λόγια» να αποφύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας: να πει τι είχε σχεδιάσει η Περιφερειακή Αρχή, τι υλοποίησε, που απέτυχε και γιατί ώστε όλοι μαζί να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όμως δεν μπορούσε να υπάρχει ουσιαστικός απολογισμός, αφού δεν υπήρχε ουσιαστικός σχεδιασμός. Αλλωστε τα δύο βασικά εργαλεία του σχεδιασμού, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα» άλλαζαν σε κάθε συνεδρίαση, ακολουθώντας τη «σοφή» ρήση ότι στον δικό της σχεδιασμό συνοψίζεται στο «ότι και αν τύχει».

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να πορεύεται Πελατειακά, με Αδιαφάνεια, Αναποτελεσματικά, Αντιαναπτυξιακά και τέλος Αντι-αυτοδιοικητικά όπως φαίνεται.