Έχοντας κάνει μία σημαντική καριέρα στο εξωτερικό στον χώρο της μόδας και έχοντας πλέον γυρίσει για τα καλά σελίδα, στο θέατρο και στην υποκριτική, η Αντιγόνη Κουλουκάκου, εντυπωσιάζει πάνω στο θεατρικό σανίδι του Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων" στο ρόλο της Τρισεύγενης. 

Η κεντρική φετινή παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, παρουσιάζοντας το μοναδικό θεατρικό έργο του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, την Τρισεύγενη, πάει κάτι παραπάνω από καλά, γεμίζοντας το "Απόλλων" σε κάθε παράσταση, με την Αντιγόνη Κουλουκάκου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενσαρκώνοντας την κοπέλα που έχει δώσει το όνομα της στο έργο. 

Απλή και ταυτόχρονα κλασική, λυρική και δραματική μαζί, έχοντας μέσα της μια παιδική αθωότητα, η Τρισεύγενη εκφράζει την ελληνική ομορφιά, μια ομορφιά που δεν μπορεί να κλειστεί σε συγκεκριμένα πλαίσια και πεδία.

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου μέσα από το παίξιμο της αποτυπώνει όλα αυτά τα στοιχεία πάνω στο σανίδι, αφήνοντας τα να εξελιχτούν τόσο αρμονικά στην θεατρική σκηνή, σε μία παράσταση που έτσι και αλλιώς σε κερδίζει ως θεατή. Το patrasevents.gr μίλησε με την πρωταγωνίστρια του θεατρικού έργου του Κωστή Παλαμά, για τι άλλο; Για την Τρισεύγενη!  

P.E. Τι είναι αυτό που σας έχει μαγέψει με το έργο του Κωστή Παλαμά και σας έκανε από την αρχή εντύπωση;

Το ποσό επίκαιρο είναι. Ένα έργο βαθιά διορατικό, μοντέρνο, σύγχρονο έξω από την εποχή του από τη μια και από την άλλη φαντάζει τόσο θαυμαστό και ονειρικό να σκεφτόμαστε ότι η Τρισεύγενη υπήρξε ως πρόσωπο εκείνης της εποχής. Ένα πρόσωπο που γίνεται το σύμβολο όχι της εποχής του αλλά της εξέλιξης του ανθρώπου στον αιώνα που ακολουθεί.

Που ακόμα και σήμερα διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα έξω από τα στεγανά της κοινωνίας, αναδεικνύει ιδέες όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη, η αγάπη που δεν αντέχει να' ναι δέσμια μιας φυλακής αντί μιας ελεύθερης ζωής ταξιδεύοντας μαζί της. Τα αγαθά ως δώρα της φύσης και την εξάρτηση απ' τον πλούτο της ύλης, τη στοχοποίηση της ομορφιάς και την καταστροφή της.


P.E. Έχουν γραφτεί πολλά για τον χαρακτήρα της Τρισεύγενης και τον συμβολισμό της. Εσείς που την ενσαρκώνετε τι πιστεύετε ότι τελικά συμβολίζει;

Όπως σας ανέφερα παραπάνω και σε αυτό που καταλήγω όλο και περισσότερο όλο αυτό το καιρό που «ζω» με τη Τρισεύγενη, είναι ότι σήμερα -ναι- είναι πολλές και οι γυναίκες και οι άντρες που είναι η Τρισεύγενη της εποχής τους.

Για εμένα δεν έχει φύλο είναι ο άνθρωπος του σήμερα που διεκδικεί δυνατά και αποφασιστικά τα δικαιώματα του όποια και αν είναι αυτά, όπως τα ορίζει εκείνος μέσα από την προσωπική του ελευθερία.

Πιστεύω επίσης πως ο Κωστής Παλαμάς περιέγραψε τη δίκη του Ελλάδα, ήταν ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος που θέλησε με αυτό τον τρόπο να μιλήσει και να περάσει το δικό του μήνυμα στους Έλληνες, καθώς επίσης και να μείνει στην ιστορία ως ο μεγάλος μας ποιητής. Για αυτό έχουμε ένα θεατρικό έργο, τη μοναχοκόρη του Παλαμά καθώς μια είναι και η Ελλάδα.

P.E. Ποιο είναι το μήνυμα προσπαθεί να περάσει η παράσταση, με τον τρόπο που είναι σκηνοθετημένη στον θεατή;

Αυτό θα μας το πει καλύτερα ο σκηνοθέτης μας ο κ. Τσιάνος. Εμείς οι ηθοποιοί αυτό που επιθυμούμε είναι να σας ταξιδέψουμε για 1 ώρα και 15’ σε μια γιορτή στα έθιμα και στις παραδόσεις μας, στο ταξίδι της φιλίας, της αγάπης που ακόμα και αν δεν έχει αίσιο τέλος θα χαρείτε θα συγκινηθείτε, αλλά και θα γελάσετε γιατί το ταξίδι που λέγεται ζωή έχει όλα αυτά τα στοιχεία. Και θα σας θυμίσουμε ποσό όμορφος είναι ο ελληνικός ποιητικός λόγος. Λέξεις και φράσεις όχι τόσο συνηθισμένες πλέον αλλά που κλείνουν μέσα τους όλη την Ελλάδα.

P.E. Η παράσταση έχει μεγάλη επιτυχία και η προσέλευση των θεατών είναι μεγάλη. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Μόνο χαρά μας προκαλεί η συνεχή παρουσία του κόσμου, ποσό πολύ όλες οι ηλικίες μας έχουν αγκαλιάσει με κάνει να νιώθω ευγνώμων και ευλογημένη. Κάθε βράδυ αισθάνομαι μαζί τους ότι είναι μια ξεχωριστή παράσταση, κάθε μέρα γιορτή.


P.E. Πιο νομίζετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτής της συγκεκριμένης παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας; 

Εγώ πιστεύω στην ομαδική δουλειά, δεν πιστεύω στη τύχη εξ´ουρανού και είμαι άνθρωπος που θεωρώ ότι όλοι ανεξαιρέτως συνυπογράφουν μια επιτυχία.
Τι σημαίνει αυτό; Όταν βλέπετε μια παράσταση γνωρίζετε τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και τους βασικούς συντελεστές όπως μουσική, σκηνικά, ήχο και φώτα.

Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν επίσης οι Αθηνά, Αλεξάνδρα, Τάκης, Ανδρέας, Μιχάλης, Αλέξανδρος, Παναγιώτης, Σάκης, κ. Μιχάλης, Μοίρα, Σοφία, Τίνα και τόσοι ακόμα. Εμείς με αυτούς τους ανθρώπους είμαστε μαζί πριν ανοίξει η αυλαία και αφού πέσει η αυλαία.

Εμείς φεύγουμε, αυτοί μένουν για να φροντίσουν να ανέβει η παράσταση και την επόμενη μέρα όπως πρέπει, με ασφάλεια πάνω από όλα αλλά και με πολύ αγάπη, αφού φροντίζουν για όλες τις λεπτομέρειες. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας και για κάθε επιτυχία, κρύβεται μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν.

P.E. Η Τρισεύγενη ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της και να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις. Έχει την δυναμική για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες μιας περιοδείας η παράσταση;

Μιλάτε για τη Τρισεύγενη, που μιλάει στις καρδιές όλων των ανθρώπων και είναι ένα βαθύτατα ποιητικό συμβολικό ελληνικό έργο. Βέβαια μπορεί και θα τα καταφέρει.


P.E. Τελικά τι νομίζετε ότι ήθελε να περάσει μέσα από το έργο αυτό ο Κωστής Παλαμάς στην εποχή του και αν αυτό έχει μία διαχρονικότητα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής μας της εποχής;

Ο Κωστής Παλαμάς μέσα από το έργο αυτό έμεινε στην ιστορία και θα είναι πάντα επίκαιρος και διαχρονικός. Δε μπορώ να πω αν το γνώριζε τι θα σήμαινε τότε για το τώρα, αλλά όταν ένας άνθρωπος είναι πνευματικός, καταξιωμένος παγκοσμίως ως ο μεγάλος μας ποιητής και το έργο του πολιτιστική κληρονομιά όλης της Ελλάδας μόνο τυχαίο δεν είναι.

P.E. Πώς θα χαρακτηρίζατε θεατρικά την Πάτρα από το διάστημα που την έχετε γνωρίσει; 

Αισθάνομαι τη Πάτρα σπίτι μου, για πολλούς λόγους. Μου θυμίζει Ιταλία, έχει Ιταλικό άρωμα από το καφέ μέχρι και την ενέργεια των ανθρώπων που καθημερινά συναντώ. Έχουν μια φινέτσα, είναι ωραίοι άνθρωποι με χαμόγελο και ευγένεια. Έχετε το Θέατρο Απόλλων που μόνο χαρά και τιμή μου είναι να το αποκαλώ σπίτι μου όλο αυτό το διάστημα.

Όμως όλες οι θεατρικές σκηνές είναι ξεχωριστές που δεν έχω προλάβει ακόμα να δω τα έργα που έχουν ανεβεί, αλλά μόλις τελειώσουμε εμείς τις προγραμματισμένες παραστάσεις το υπόσχομαι.


P.E. Δύο λόγια σχετικά με την εμπειρία σας από την συνεργασία σας με το ΔΗΠΕΘΕ. 

Το ΔΗΠΕΘΕ το ευχαριστώ από καρδιάς για τη στήριξη καθ' όλη τη διάρκεια αυτού  του ταξιδιού μου και τη συνεχή παρουσία τους. Από τον κ. Σταύρο Τσακίρη τον καλλιτεχνικό διευθυντή, την κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, τον κ. Ανδρέα Τερζή, την κ. Μαριάννα Σταματιάδου, τον κ. Πέτρο Βάη, καθώς και τη δραματική σχολή της Πάτρας, τον κ. Τσεζάρις Γκραουζίνη, αλλά και όλους τους θεατρόφιλους που μας στηρίζουν.

Επίσης ένα τεράστιο ευχαριστώ και μπράβο στη "Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών Κωστής Παλαμάς" και στον κ. Αθανάσιο Στεφανόπουλο για το πολύτιμο έργο τους. Η δουλειά μας γίνεται με αγάπη και μόνο αγάπη στέλνω σε όλους. Να είναι όλοι τους καλά". 


(Πηγή φωτογραφιών: Οι δύο πρώτες και η τελευταία είναι του Μενέλαου Μυρίλλα, οι φωτογραφίες τις παραστάσεις είναι από τον Νίκο Ψαθογιαννάκη, ενώ ακολουθούν αυτές από το Instyle περιοδικό, GettyImages και Mustafa Seven).