Χιλιάδες ευρώ είχε αποκομίσει μέσα από την παράνομη δραστηριότητα της η σπείρα που είχε ξηλώσει πάνω από 45 μετασχηματιστές της ΔΕΗ το 2012, έχοντας προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Δυτικής Αχαΐας. 

Η σπείρα είχε απλώσει την δράση της το 2012 και είχε ρίξει τότε στο σκοτάδι μεγάλα τμήματα του δήμου της Δυτικής Αχαΐας. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Πελοπόννησος", για την εξάρθρωση του κυκλώματος που είχε γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για την επιχείρηση, πως οργανώθηκε ομάδα παρακολούθησης από τον προϊστάμενο του γραφείου της ΔΕΗ στη Δυτική Αχαΐα, που μαζί με άνδρες της Αστυνομίας, κατάφεραν μετά από νυχτερινές παρακολουθήσεις να εξαρθρώσουν την σπείρα.

Η υπόθεση ήρθε την Παρασκευή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, έπειτα από έφεση που είχε ασκήσει ένας εκ των οκτώ κατηγορουμένων που είχαν συλληφθεί τότε ως μέλη της σπείρας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην δίκη, οι δράστες, εντόπιζαν μετασχηματιστές σε στύλους της ΔΕΗ, σε δύσβατα σημεία αγροτικών περιοχών και αφού έβγαζαν τα μπουλόνια με ειδικό κλειδί και έκοβαν τα καλώδια τους, στη συνέχεια αφαιρούσαν το υλικό, που περιείχαν. Τα υλικό αυτό αποτελείτο από χαλκό υψηλής αγωγιμότητας, ιδιαιτέρα μεγάλης αξίας.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΔΕΗ που κατέθεσαν, κάθε μετασχηματιστής περιείχε 200 κιλά καθαρού χαλκού τον οποίο οι δράστες αφαιρούσαν και στη συνέχεια πωλούσαν. Δηλαδή, το κύκλωμα μόνο από τη Δυτική Αχαΐα, είχε αφαιρέσει από τους 47 μετασχηματιστές, 9.400 κιλά χαλκού, ο οποίος πωλείτο τότε προς 4 ευρώ το κιλό, δηλαδή 37.600 ευρώ. Η ζημιά όμως για τη ΔΕΗ ήταν πολλαπλάσια, γιατί το κόστος αγοράς και τοποθέτησης του κάθε μετασχηματιστή, ανερχόταν περί τις 8.000 ευρώ, δηλαδή, 376.000 ευρώ.

Σε πανελλαδική κλίμακα, το οργανωμένο κύκλωμα των κυνηγών χαλκού, είχε αφαιρέσει περίπου 1.400 μετασχηματιστές, προκαλώντας έτσι οικονομική ζημιά ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι, λόγω των διαστάσεων που είχε προσλάβει το φαινόμενο, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα τηλεποπτείας. Το σύστημα που εγκατέστησε ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελείτο από αισθητήρες οι οποίοι βρίσκονταν σε κάθε μετασχηματιστή και έστελναν συνεχώς σήματα μέσω ασύρματου δικτύου GSM (δίκτυο κινητής τηλεφωνίας) σε τέσσερα κέντρα ελέγχου, ένα εκ των οποίων ήταν και στην Πάτρα.