Διαδήλωσαν χθες, στο Μεξικό χιλιάδες γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για ένα κύμα αποπειρών απαγωγής στο μετρό και να ζητήσουν από τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να επέμβει.

Στην πορεία που πραγματοποίησαν από την τουριστική λεωφόρο Πασέο ντε λα Ρεφόρμα μέχρι την κεντρική πλατεία Σόκαλο, οι διαδηλώτριες έκαναν δύο στάσεις για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή με τις γροθιές υψωμένες στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν ή αγνοείται η τύχη τους στη χώρα. Ένα κείμενο αναγνώσθηκε στο οποίο ο μεξικανός πρόεδρος καλούνταν να πάρει θέση.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες για απόπειρες απαγωγής γυναικών από άνδρες οι οποίοι τις πλησιάζουν στο μετρό ή έξω από σταθμούς και προσπαθούν να τις κάνουν να επιβιβασθούν σε οχήματα. Όταν οι γυναίκες προσπαθούν να απαλλαγούν απ’ αυτούς που τους επιτίθενται, κάτι που πολλές καταφέρνουν να κάνουν, οι άνδρες αυτοί κάνουν τους άλλους επιβάτες να πιστέψουν πως δεν πρόκειται παρά για μια οικογενειακή σκηνή.

«Το μετρό του Μεξικού ήταν σαν ένα καταφύγιο για όλους, ήταν το μοναδικό δημόσιο μέσο μεταφοράς στο οποίο αισθανόμασταν ασφαλείς. Τώρα δεν έχουμε πια τίποτε επειδή όλα συμβαίνουν εκεί: πέφτουν πάνω σου, σε παρενοχλούν και σε απάγουν», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Αρτέγκα, μια 21χρονη γυναίκα που ζει στη συνοικία Ισταπαλάπα, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την εγκληματικότητα.

«Το μετρό έπρεπε να είναι ασφαλές και δεν είναι. Εγώ δεν θα είχα το θάρρος να υποβάλω μήνυση, ούτε καν σε γυναίκες αστυνομικούς επειδή αυτό που συμβαίνει δεν τις ενδιαφέρει ή ακόμη και συνδέονται με τις συμμορίες που απάγουν» τις γυναίκες, είπε από την πλευρά της η 24χρονη Φερνάντα Γκονσάλες.

Οι φόνοι γυναικών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο Μεξικό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη χώρα αυτή δολοφονούνται κάθε ημέρα κατά μέσο όρο εννέα γυναίκες όλων των ηλικιών. Έξι γυναίκες στις δέκα έχουν ήδη υποστεί επίθεση, συχνά στα μέσα δημόσιας μεταφοράς.