Μπορεί η Πάτρα να μην αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους ξένους επισκέπτες και τουρίστες, όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, στην επονομαζόμενη Airbnb.

Πρόκειται για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου ενοικιάζονται για μία μέρα, για μία εβδομάδα ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακίνητα, με τους ιδιοκτήτες τους να προσφέρουν στους ενοικιαστές υπηρεσίες ξενοδοχείου, σε πολλές από τις περιπτώσεις. Στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αυτές μπορεί να βρει κανείς πάσης φύσεως ακίνητα, από δωμάτια και γκαρσονιέρες έως και μεζονέτες ή βίλες. 

Στην Πάτρα, παρόλο που είναι μία πόλη με μεγάλη τουριστική δυναμική, βρίσκει κανείς περισσότερα από 160 σπίτια στην Airbnb. Οι τιμές ξεκινούν από τα 12 ευρώ για ένα δωμάτιο στο κέντρο της Πάτρας και φτάνουν στα 125 ευρώ με διαμέρισμα κοντά στην θάλασσα, στην Μαρίνα της Πάτρας, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές έξω από το κέντρο. 

Υπάρχουν βέβαια και βίλες σε περιοχές, όπως το Ρίο, ο Άγιος Βασίλειος, τα Αραχωβίτικα ή το Δρέπανο που νοικιάζονται από 250 έως και 300 ευρώ την βραδιά, ανάλογα με τις υπηρεσίες και τις ανέσεις που προσφέρει η κάθε μία. Ο μέσος όρος των τιμών κυμαίνεται στα 35 με 40 ευρώ  την βραδιά.

Οι περισσότεροι από αυτούς που απευθύνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικές πλατφόρμες, πέρα από τους τουρίστες των καλοκαιρινών μηνών, είναι κυρίως επαγγελματίες που ταξιδεύουν και θέλουν να μείνουν για ένα ή και δύο βράδια σε έναν χώρο που να τους προσφέρει ανέσεις, αλλά και ταυτόχρονα την οικειότητα του σπιτικού περιβάλλοντος. 

Αυξημένο το ενδιαφέρον σε Ναύπακτο, Αίγιο και Καλάβρυτα

Στην Πάτρα οι τιμές είναι χαμηλές, προφανώς λόγω της χαμηλής τουριστικής δυναμικής. Αντίθετα στην Ναύπακτο και στο Αίγιο που έχουν μία μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ως παραθαλάσσιοι προορισμοί οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες φτάνουν τα 50 με 60 ευρώ. Οι βίλες και οι επαύλεις με πισίνες και θέα στην θάλασσα, σε μέρη έξω από το Αίγιο και την Ναύπακτο, ξεπερνούν τα 300 ευρώ την βραδιά. 

Αυξητική τάση υπάρχει στην συμμετοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ένας από τους τοπ χειμερινούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, με ορισμένους Καλαβρυτινούς να έχουν μετατρέψει τα δωμάτια τους σε ξενοδοχεία, γνωρίζοντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κυρίως από σκιέρ και λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από ανθρώπους της κτηματομεσιτικής αγοράς, όσο η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ανεβαίνει τουριστικά και εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό για τους ξένους και τους εγχώριους τουρίστες, τόσο θα ανεβαίνει η τιμή στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αφού θα υπάρχει και μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτές.