"Καμπανάκι" κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλους τους υγειονομικούς φορείς, φέρνουν οι 18 θάνατοι από γρίπη σε όλη τη χώρα, με τους 12 να έχουν σημειωθεί στο διάστημα μιας εβδομάδας. 

Το ακόμα πιο ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία είναι ότι τα κρούσματα γρίπης, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των γιατρών και των ειδικευμένων επιστημόνων, θα κλιμακωθούν μέσα στο Μάρτιο.

Κάτι που ασφαλώς οδηγεί άπαντες στο να προχωρήσουν στα κατάλληλα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή του κινδύνου του ιού της γρίπης που έχει φτάσει στο επίπεδο να αφήνει νεκρούς στο πέρασμά του. 

Πού όμως οφείλονται αυτοί οι θάνατοι από γρίπη εν έτει 2019; Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στο patrasevents.gr είναι ξεκάθαρη για το ζήτημα.

"Οφείλεται στο ότι δυστυχώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αγνόησε τις σαφείς οδηγίες του υπουργείου Υγείας που έχουν εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά και δεν προχώρησε στον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης". 

Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Το εμβόλιο επιβάλλεται να γίνει, ειδικότερα από τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα, ορισμένα εκ των οποίων φτάνουν στο μοιραίο.

Υπάρχουν ακόμα τα χρονικά περιθώρια

Η κ. Μαστοράκου απευθύνει SOS προς όλους τους δημότες της Πάτρας που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι ώρας στο συγκεκριμένο εμβόλιο. 

"Είναι ανάγκη όλοι μας να σπεύσουμε να το κάνουμε. Ειδικότερα οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς το εμβόλιο είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο".

Το εμβόλιο για να φέρει τα κατάλληλα αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό θα πρέπει να χρειαστεί να περάσουν δύο εβδομάδες. "Τον Μάρτη τα κρούσματα της γρίπης θα κλιμακωθούν. Δεν σταματάνε εδώ.

Είναι άμεση ανάγκη να πάνε τώρα τα άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο στον θεράποντα γιατρό τους για να το πραγματοποιήσουν, ενώ όλοι οι παιδίατροι πρέπει να το κάνουν στα παιδιά που έχουν στην επίβλεψή τους. Το λέμε τώρα που υπάρχουν ακόμα τα χρονικά περιθώρια για να το κάνουν". 


Επιβάλλεται σε νοσοκομεία και δομές υγείας

Όπως αναφέρει η κ. Μαστοράκου η ανάγκη είναι ακόμα πιο επιβλητική για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Παιδιά, έγκυες γυναίκες, πνευμονοπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και αρκετές ακόμα περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με νοσήματα που το ενδεχόμενο μιας τέτοιας γρίπης θα κάνει δύσκολη την κατάσταση για αυτούς. 

Η ανάγκη του εμβολίου δεν εξαιρεί φυσικά τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στους τομείς υγείας. "Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος είχαμε εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις από τον περασμένο Οκτώβρη, μοιράζοντάς τις παντού, δίνοντας σαφείς οδηγίες και τονίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, σε νοσοκομεία και δομές υγείας, έπρεπε να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο κατά της γρίπης. Ελπίζω να έχουμε εισακουστεί...".