Τη Δευτέρα το απόγευμα είδαμε τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει περιχαρής στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του βασικού μισθού στα 650 ευρώ, εκθειάζοντας παράλληλα τα «επιτεύγματα» της οικονομικής του πολιτικής.

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι  η αύξηση αυτή γίνεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του νόμου 4172/2013 που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, υλοποιείται δε με καθυστέρηση δύο ετών, δεδομένου ότι σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί από την 01-01-2017.

Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για την αύξηση αυτή, διότι σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση όσο αναφορά τη μείωση μισθών και την ανεργία, ανάμεσα στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με βάση τον ισχύοντα ασφαλιστικό Νόμο «Κατρούγκαλου», η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το κατώτατο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, οι οποίες  θα αυξηθούν κατά 11% . Επομένως, είναι ανάγκη να τροποποιηθεί άμεσα ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός νόμος, ώστε να αποτραπούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, εάν συνυπολογιστούν οι κρατήσεις 16% υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων που βαρύνουν τους εργαζόμενους, καθώς και η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει από τη νέα μείωση του αφορολόγητου, όπως έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση Τσίπρα, τότε το ποσό της αύξησης των 64 ευρώ ανά μήνα, θα εξανεμιστεί σχεδόν στο σύνολό του.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που ανέρχονται σήμερα στο 41,06% των ακαθάριστων αποδοχών, το ετήσιο μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις θα αυξηθεί κατά 1120 ευρώ ανά εργαζόμενο. Το επιπλέον αυτό κόστος είναι σημαντικό για τη βιωσιμότητα των εναπομείναντων σήμερα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εάν βεβαίως αναλογιστούμε και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης, της συνεχούς μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και της παντελούς έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Με βάση τα προαναφερθέντα, κρίνεται απαραίτητο η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί ταυτόχρονα με μια ισόποση μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ώστε να παραμείνει η όποια αύξηση στις τσέπες των εργαζομένων και παράλληλα να διατηρηθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων στα σημερινά επίπεδα.

Μοναδική προϋπόθεση για να σταθούμε όρθιοι  και να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη και παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας. Με αναπτυσσόμενες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που να μπορούν να επενδύουν και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Με ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα καταληστεύει τα όποια εισοδήματα των εργαζομένων. Με εργαζόμενους που να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς τις οικογένειες τους.

Με αυτές και μόνο τις πολιτικές, θα καταφέρουμε να βγούμε επιτέλους από το σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση, που έχουμε οδηγηθεί εξαιτίας της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης.

Σ.Σ : Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης (ΕΚΟ) Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ .