Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων ομορφαίνει με τον δικό του τρόπο την πλατεία Γεωργίου καθώς αποτελεί σήμα κατατεθέν της.

Είναι το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Συχνά πυκνά περνάμε έξω από αυτό ενώ οι περισσότεροι έχουμε παρακολουθήσει στο εσωτερικό του παραστάσεις συνεπώς πάμε να μπούμε στα άδυτα του και να ανακαλύψουμε πτυχές που ίσως μας είναι άγνωστες:

1) Κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

2) Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.


3) Θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1871 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1872. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την αστική κοινωνία της Πάτρας.

4) Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ακριβότερα και πολυτελή της εποχής, πέτρα Τεργέστης, κάγκελα από την Αγγλία, αγάλματα από την Βιέννη, μάρμαρα από το Λιβόρνο, πέτρα από τον Αστακό και διάφορα άλλα από την υπόλοιπη επικράτεια της Ελλάδας.

5) Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 108 θέσεις και 30 θεωρεία σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος.


6) Η πρώτη παράσταση στο θέατρο Απόλλων ήταν στις 10 Οκτωβρίου 1872 με το μελόδραμα Un balo in Mashera του Βέρντι.

7) Ο φωτισμός τα πρώτα χρόνια γινόταν με κεριά, το 1878 με φωτίστηκε με φωταέριο και το 1899 με ρεύμα.


8) Το θέατρο Απόλλων είναι σήμερα ένα από τα 3 μόνο νεοκλασικά θέατρα που διασώζονται ανά την Ελλάδα (τα άλλα δύο είναι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης που ανεγέρθη το 1910 και το Θέατρο Απόλλων της Σύρου στην Ερμούπολη με έτος ανέγερσης το 1864).

(Με πληροφορίες από το wikipedia)