Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καλωσόρισαν τη νέα χρονιά με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά, που έλαβε χώρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, το κόκκινο κυριαρχεί και το έτος του Σκύλου αναμένεται να διαδεχθεί η χρονιά του Χοίρου.

Η πρώτη εκδήλωση της σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ για το 2019 φιλοξένησε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και εκπροσώπους του κινέζικου πολιτισμού στην Ελλάδα, με θέμα τις νοητές γέφυρες που συνδέουν την Κίνα με την Ελλάδα, σε επίπεδο ιστορίας, νοοτροπίας και παραδόσεων, παρά τη φαινομενικά μεγάλη απόστασή τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:
- Zhang Qiyue, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα - Ζu Lijun, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών - Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ζωντανές συνδέσεις με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα και τον Πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά, τη σκηνοθέτη Luo Tonia, τον Βασίλη Τρίγκα, συνιδρυτή του Center for Strategic & Economic Studies of the New Silk Road, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά, όπου συνομιλήσαμε με τον καθηγητή Δημήτρη Κράλλη, εν ενέργεια Διευθυντή του SNF Centre for Hellenic Studies.

Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό συντόνισε η δημοσιογράφος, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Oι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα παραδοσιακό εορταστικό πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε ζωντανή μουσική, επίδειξη πολεμικών τεχνών, χορό με τον δράκο, το κατεξοχήν εμβληματικό μυθολογικό ζώο της Κίνας, και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

H Beijing Academy of Dance παρουσίασε ένα πρόγραμμα παραδοσιακού χορού, ενώ η Κινέζικη Εθνική Ορχήστρα (China National Traditional Orchestra) εκτέλεσε παραδοσιακά μουσικά κομμάτια και έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει μια μοναδική παράσταση όπερας Kunqu. Επιπλέον, η ομάδα Long Yun Kung Fu πραγματοποίησε επίδειξη Tai Chi και φυσικά από τη γιορτή για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Χορός του Δράκου από την Ένωση Κινέζων Ελλάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wushu.

Λίγα Λόγια για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.6 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.300 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο.
Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.