Την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019, Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της πολύ σημαντικής έκθεσης φωτογραφίας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ… ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ», που θα διαρκέσει, μέχρι την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, καθημερινά και κατά τις ώρες 09:00- 20:00.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κατέληξε, στο χαιρετισμό του λέγοντας: «Διατηρούμε τη μνήμη ζωντανή, ως φάρο που λάμπει, διδάσκει και διαπαιδαγωγεί. Δεν λησμονούμε, ούτε τα εγκλήματα των ναζί, ούτε, τις οφειλόμενες, ακόμη, αποζημιώσεις. Ποτέ πια, πόλεμος, ποτέ πια, ναζισμός, ποτέ πια, άλλα Καλάβρυτα, Ειρήνη, Πρόοδος, Ανάπτυξη και Ευημερία».

Για την έκθεση αυτή, η διοργανώτρια μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό μετρό Συντάγμα τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ…μια εικόνα χίλιες λέξεις».

Η πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» κυρία Γουρνοπάνου Γλυκερία αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο για την στήριξή του στις προσπάθειες της Α.Μ.Κ.Ε. «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ», απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό δίνοντας τον λόγο στην Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κυρία Kate Smith.

Στην έκθεση πραγματοποιήθηκε ειδικό αφιέρωμα στη συμβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στις προσπάθειες του Ελληνικού λαού απέναντι στα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, κα Kate Smith, o αναπληρωτής πρέσβης της Αυστραλίας κος Αndrea Biggi, ο Επίτιμος Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας κος Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης, ο δήμαρχος Αθηναίων, κος Kαμίνης Γεώργιος, το μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, κα Σάντα Αλεξάνδρα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, κος Σγουρός Ιωάννης, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, κος Λαζουράς Γεώργιος. Μεταξύ άλλων στην έκθεση παρευρέθηκαν η Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Βούλτεψη Σοφία, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, κος Γερουλάνος Παύλος, o εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, κος Τσελίκης Αλέξανδρος, η πρέσβης της Πολωνίας, κα Αnna Barbarzak, η πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας του Ισραήλ, κα Ίον Βασιλειάδη, η πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κα Kuligova Lucie ο Συγγραματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, κος Συγγελάκης Αριστομένης ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κος Ερμείδης Χαρίλαος, ο πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ, κος Στεφόπουλος Σταύρος, ο ζωγράφος του οποίου έργα εκτέθηκαν στην έκθεση, κος Βασίλης Προκόπος.

Με το πέρας της ξενάγησης οι εκπρόσωποι των πρεσβειών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ευχαρίστησαν την πρόεδρο της Α.Μ.Κ.Ε. «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» για το αφιέρωμα στη συμβολή των Συμμάχων στις ελληνικές προσπάθειες απέναντι στη ναζιστική Γερμανία και υπέγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών.

Χαιρετισμό έστειλε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, κος Μπακογιάννης Κώστας όπου και τόνισε τη σημασία που έχουν πρωτοβουλίες όπως η έκθεση “ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ…μια εικόνα χίλιες λέξεις” για την διατήρηση της κοινής ιστορικής μνήμης και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την πρόεδρο της Α.Μ.Κ.Ε. «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ», κα Γουρνοπάνου Γλυκερία και τον ιδρυτή, κο Καραμάνο Γεώργιο για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαριστούμε πολύ τη ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. για την υποστήριξή της.

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.»