Ο Φώτης Σπύρος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του. Έχει συμμετάσχει στις πιο μεγάλες και επιτυχημένες παραγωγές όλα αυτά τα χρόνια που είναι στο χώρο αυτό με «ορόσημο» τις σειρές «Δύο Ξένοι», «Μαρία η άσχημη» και «Κόκκινο Δωμάτιο». Είναι από τους ηθοποιούς που αγαπά τη δουλειά του, έχει πηγαίο ταλέντο κι αστείρευτο χιούμορ.


Έρχεται στην Πάτρα με την παράσταση «Λάχανα και Χάχανα», ένα σύγχρονο μιούζικαλ για παιδιά. Με, εξαιρετικούς συντελεστές, γνωστούς ηθοποιούς, βιντεοπροβολές, με ευφάνταστα σκηνικά, με πολύχρωμα κοστούμια για λαχανοξωτικά, παπαγάλους, ιπποπόταμους, πεταλούδες, νεράιδες σε περιπλανήσεις με βαρκούλες, τρενάκια, πατίνια, στο ρυθμό και την μαγεία των γνωστών τραγουδιών. Ο Τάσος Ιωαννίδης έγραψε την μουσική και το πρωτότυπο σενάριο και σκηνοθετεί μαζί με τον Χρήστο Τριπόδη μία παράσταση με δράση, φαντασία, γέλιο, χαρά και τραγούδι.

Λίγο πριν ανέβει στην σκηνή και μεταμορφωθεί στον Φαταουλίδα τον απόλυτο Άρχοντα της Λαχανοχαχανοχώρας, το Patrasevents.gr μίλησε με τον Φώτη Σπύρο και μας τα είπε όλα…


 «Γνωρίζω καλά την Πάτρα και την αγαπώ»

Ρ.Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Λάχανα και Χάχανα»;

Φ.Σ.: Είναι η γνωστή παράσταση του Τάσου Ιωαννίδη, με τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από μικρά και μεγάλα παιδιά. Μια πολύ όμορφη παράσταση με υπέροχα μηνύματα και πολλά αστεία. Έχει μια νοσταλγική διάθεση, γενικά έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια παράσταση που σέβεται το παιδί.

Ρ.Ε.: Ποιος είναι ο δικός σας ο ρόλος;

Φ.: Για πρώτη φορά, ίσως, κάνω τον κακό της παράστασης. Αυτόν που μισεί τα παιδιά, επειδή του έχουν πάρει τη φωνή και του βγαίνουν διάφορες κακίες. Όμως στο τέλος ξαναβρίσκει τη φωνή του, γίνεται καλός και όλοι μαζί τραγουδούν και χορεύουν.

Ρ.Ε.: Πείτε μας τη γνώμη σας για την πόλη μας αλλά και για το κοινό της;

Φ.Σ.: Τι να πω για την Πάτρα… Κατ΄ αρχήν ήμουν για μια σειρά παραστάσεων στο ΔΗΠΕΘΕ της πόλης σας, πριν από οχτώ χρόνια περίπου, και έχω βρεθεί και με άλλες παραστάσεις στην Πάτρα.  Ξέρω και εκτιμώ πολύ το κοινό της. Γνωρίζω πολύ καλά την Πάτρα, την αγαπώ, έχω μείνει στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και κάθε φορά που έρχομαι χαίρομαι πολύ γιατί έχω και καλούς φίλους εδώ.


«Τα παιδιά θέλουν την αλήθεια»

Ρ.Ε.:  Τι είναι για εσάς το θέατρο για παιδιά;

Φ.Σ.: Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει παιδικό θέατρο, υπάρχει θέατρο και για παιδιά και είναι σοβαρή υπόθεση κυρίως γιατί απευθύνεται σε παιδιά.Πρέπει να το σεβόμαστε διπλά… Τα παιδιά ως κοινό είναι αμείλικτα, εάν δεν παίζεις καλά ή κάτι δεν τους αρέσει στο λένε εκείνη τη στιγμή! Έχουν μια απίστευτη εξυπνάδα, η οποία δεν αντικαθιστάτε με τίποτα. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί και προσεχτικοί, ειλικρινείς, αυθόρμητοι. Θέλουν την αλήθεια και αυτό είναι το σημαντικό, για να σε αγαπήσουν και να σε πάρουν μαζί τους φεύγοντας.

Ρ.Ε.: Η αγάπη σας για το θέατρο και τα παιδιά φαίνεται αφού έχετε συμμετάσχει σε αρκετές παιδικές παραστάσεις αλλά έχετε σκηνοθετήσει κιόλας.

Φ.Σ.: Mου αρέσει να δοκιμάζομαι στις παραστάσεις για παιδιά, γιατί είναι οι αυστηρότεροι κριτές και μου αρέσει η αυστηρότητα, με κάνει καλύτερο και γι΄ αυτό τολμώ  και τους παρουσιάζω τις δουλειές μου.

P.E.: Πρέπει μια παράσταση να περνά μηνύματα στα παιδιά έστω και ως εικόνες τις οποίες «αποθηκεύουν» μέσα τους;

Φ.Σ.: Bεβαίως και πρέπει. Μάλιστα η συγκεκριμένη παράσταση πραγματεύεται ένα τέτοιο μήνυμα, σε σχέση με το πότε τα παιδιά πρέπει και πόσο να ασχολούνται με την τεχνολογία και πότε η τεχνολογία θα πρέπει να μπαίνει στη ζωή των παιδιών. Γενικά το τι τους δίνει αλλά και το τι τους παίρνει! Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα νομίζω και κατ΄ τη γνώμη μου θα πρέπει να το λάβουν υπ΄όψιν και τα παιδιά αλλά και οι γονείς.


«Δυστυχώς το κοινό της τηλεόρασης έχει γίνει λιγότερο απαιτητικό σήμερα»

Ρ.Ε.: Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην τηλεόραση.

Φ.Σ.: Δειλά, δειλά γίνονται κάποιες δουλειές, όμως η τηλεόραση δεν έχει την αίγλη που είχε κάποτε. Υπάρχουν μερικά ωραία πράγματα, όμως τώρα και με το ιντερνέτ η τηλεόραση έχει ατονήσει. Δυστυχώς και το κοινό της έχει γίνει λιγότερο απαιτητικό από αυτή. Τουλάχιστον για μένα θα πρέπει να υπάρξει ένας πολύ καλός λόγος για να επιστρέψω σε αυτή.

Ρ.Ε.: Ποιες θα ήταν οι προϋποθέσεις λοιπόν, για να σας δούμε και πάλι στην τηλεόραση;

Φ.Σ.: Ένα πολύ καλό σενάριο, με καλούς συνεργάτες. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο ο ρόλος που θα έχω, η «έκταση» του ή τα χρήματα που θα λάβω. Με ενδιαφέρουν οι καλές συνεργασίες, αυτές είναι που με κάνουν έναν καλύτερο άνθρωπο και να κάνω και τους γύρω μου καλύτερους.


«Οι παλιές σειρές είχαν μια αθωότητα»

Ρ.Ε.: Έχετε συμμετάσχει σε σειρές που είχαν μεγάλη επιτυχία (Δύο Ξένοι, Μαρία η Άσχημη, Κόκκινο Δωμάτιο) τι ήταν αυτό που είχαν εκείνες οι σειρές και έμειναν ανεξίτηλες στο χρόνο; 

Φ.Σ.: Είχαν μια αθωότητα! Ήταν φτιαγμένες από ειλικρινή υλικά, δεν το έπαιζαν κάτι άλλο, ήταν αυτό που ήταν. Και κατά τη γνώμη μου τις αγάπησε ο κόσμος και εξακολουθεί να τις βλέπει ευχάριστα και τώρα. Να ξέρετε πως όλες οι σειρές που αναφέρατε έγιναν κάτω από δύσκολες συνθήκες, όλοι που συμμετείχαμε το κάναμε από αγάπη και αυτό βγήκε. Τώρα δεν γίνονται πράγματα από αγάπη, γι΄ αυτό και δεν είναι το ίδιο.

Ρ.Ε.: Τα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια

Φ.Σ.: Ετοιμάζω ένα καλοκαιρινό έργο, τον Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. Ένα έργο πάλι για παιδιά. Όμως τώρα έχουμε τα Λάχανα και Χάχανα και καλούμε όλα τα παιδιά της Πάτρας αυτό το Σαββατοκύριακο να έρθουν στο θέατρο Πάνθεον, γιατί τους έχουμε ετοιμάσει κάτι πολύ καλό!