Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (μεικτά) υποστηρίζουν οι Πατρινοί συνδικαλιστές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τους ικανοποιεί πλήρως. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος υπάρχει μία ικανοποίηση στον συνδικαλιστικό χώρο σε ότι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης, διατηρώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα εφαρμοστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά και από το αν θα συνοδευτεί από κάποια απόφαση μείωσης του φορολογικού συντελεστή. 

"Ο κατώτατος μισθός για μας θα έπρεπε να φτάνει στα 751 ευρώ. Αυτό άλλωστε αποτελούσε και δέσμευση της κυβέρνησης. Επιπλέον αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ελεύθερης συλλογικής σύμβασης εργασίας, κάτι που όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά απαγορεύεται από τον νόμο. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει κάτι και ούτε βλέπουμε τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα είναι θετικές οι αλλαγές αυτές, όμως δεν αρκούν". 

Απαραίτητη η μείωση του αφορολόγητου

"Το σημαντικό για μας είναι που θα πάνε τα χρήματα αυτά στην τσέπη των εργαζομένων ή στα ταμεία του κράτους; Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ανάγκη να συνοδευτεί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Το λέμε αυτό γιατί πλέον με την αύξηση του μισθού του ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει γύρω στα 700 με 900 ευρώ τον χρόνο φόρο. Όσα δηλαδή του αναλογούν συνολικά τον χρόνο στην αύξηση του μισθού του. Είναι σαν να πηγαίνουν τα χρήματα αυτά με λίγα λόγια στα ταμεία του κράτους και όχι στην τσέπη των εργαζομένων". 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Σάββας Τζάκης στις δηλώσεις του: "Είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα. Ο στόχος όμως για μία αξιοπρεπή διαβίωση παραμένει το 751. Αυτό που ελπίζουμε είναι να καταργηθεί και ο νόμος για την μείωση του αφορολόγητου ώστε η αύξηση να είναι πραγματική και όχι εικονική" και συνεχίζει λέγοντας:

"Θεωρούμε ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για μια αξιοπρεπή ζωή των εργαζομένων. Ελπίζουμε να μην μείνουν μόνο σε αυτήν την αύξηση. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να διεκδικήσουμε εμείς οι εργαζόμενοι τα πραγματικά δικαιώματα μας και αυτά που μας έχουν αφαιρέσει με τις αποφάσεις τους". 

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα πρόστιμα

Σε ότι αφορά για το αν η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι ρεαλιστική και μπορεί να εφαρμοστεί με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά, ο κ. Καραγεωργόπουλος είναι κάθετος: "Για μας το ρεαλιστικό είναι τα 751 ευρώ ως κατώτατος μισθός.

Μετά από τέτοια αφαίμαξη στην οποία προχώρησαν όλες οι κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια της κρίσης, μειώνοντας με απόφαση νόμου το 2012 κατά 22% το μισθό των εργαζομένων και έχοντας τους ματώσει στην κυριολεξία από τους φόρους, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, απλά και μόνο με μία τέτοια αύξηση". 

Εξάλλου σε ότι έχει να κάνει με τα πρόστιμα που έχουν εξαγγείλει κύκλοι της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις νέες συνθήκες ο κ. Καραγεωργόπουλος τονίζει: "Καταγγελίες ασφαλώς και μπορούν να γίνουν από τους εργαζομένους, όπως έγιναν και με το δώρο των Χριστουγέννων.

Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που το γνωρίζουν οι κακοί εργοδότες και οι κακές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το και παρανομώντας εις βάρος των εργαζομένων". 

Στα 768 ευρώ τον χρόνο, στα 64 ευρώ τον μήνα

Τι ισχύει τώρα σε ότι έχει να κάνει με την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Τον χρόνο συνολικά η αύξηση που φέρνει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων φτάνει τα 768 ευρώ. Ένας εργαζόμενος θα παίρνει μετά τις αλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση 64 ευρώ παραπάνω τον μήνα, δηλαδή, 768 ευρώ τον χρόνο.  

Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι αλλαγές αυτές φέρνουν ταυτόχρονα την αύξηση 24 επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.  Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν κιόλας από τον επόμενο μήνα.