Αίτηση για χορήγηση βίζας θα χρειάζεται να υποβάλλουν οι πολίτες της ΕΕ, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από τρεις μήνες σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιδιώξει να τερματίσει την ελευθερία κίνησης των προσώπων το συντομότερο δυνατόν αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους.

Για μια μεταβατική περίοδο, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και τα μέλη των οικογενειών τους - η διατύπωση συμπεριλαμβάνει τους υπηκόους της Ελβετίας - θα μπορούν να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επισκέψεις, σπουδές ή για να εργαστούν, όπως ακριβώς και σήμερα, διαβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του. Ωστόσο, για παραμονές μακρότερες από χρονικό διάστημα τριών μηνών, θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Άδειες Παραμονής, προστίθεται στο κείμενο. Αυτές οι άδειες θα είναι έγκυρες για περίοδο τριών ετών.

Σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, οι πολίτες της ΕΕ θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει του νέου συστήματος μετανάστευσης με κριτήριο τις ικανότητες, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.