Ξυπνάς με χαμόγελο, διανύεις με το αυτοκίνητο σου 10 λεπτά να πας για δουλειά και ως δια μαγείας φτάνεις στο γραφείο TURBO.

Άλλη περίπτωση…

Είσαι στο γραφείο δουλεύεις όμορφα κι ωραία, έχεις βάλει τις προτεραιότητες σου και ως δια μαγείας γίνεσαι TURBO.

Άλλη περίπτωση…

Είσαι στην ουρά μιας τράπεζας περιμένοντας υπομονετικά να φτάσεις στο ταμείο και ως δια μαγείας γίνεσαι TURBO.

Κι άλλη περίπτωση; …

Μπαίνεις στα social να σκοτώσεις τον χρόνο σου και ως δια μαγείας γίνεσαι για ακόμα μια φορά TURBO.

Θέλεις κι άλλη???

Θυμωμένος κόσμος, εκνευρισμένος κόσμος, προκατειλημμένος κόσμος, καχυποψία, ζήλια, επιθετικότητα  και κόμπλεξ.

Μη σε πουν χαζό, μην σε θεωρήσουν αδύναμο, μην σου πάρουν τη θέση, μην σου πάρουν τον αέρα, μην έχεις κάτι παραπάνω από αυτούς,

Από την άλλη;… Αν κάνεις το παραμικρό ατόπημα;;;

θα πέσουν να σε κατασπαράξουν, να φάνε τις σάρκες σου. 

Σου κάνουν εκατό καλά και ένα να μην σου κάνουν… γίνεσαι κακός, υβριστικός, προκλητικός και φυσικά αχάριστος …

Για όλα έχεις γνώμη…

Για όλα έχεις δίκιο…

Για όλα έχεις ένα αντίθετο επιχείρημα…

Τελικά, αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα ακόμα κοινό σημείο σε όλες τις θεωρίες σε σχέση με τον θυμό , είναι ότι είναι ένας κάκιστος τρόπος επικοινωνίας, ένας υπέρτατος κομπλεξισμός που λέει helloooo «δώσε μου σημασία», «δώσε μου προσοχή», «είμαι και εγώ εδώ».

Η επιθετικότητα στους δρόμους εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, από επίμονο κορνάρισμα, χειρονομίες, βρισιές μέχρι και ξυλοδαρμό του άλλου οδηγού. 

Στις τράπεζες εφορίες δήμους και περιφέρειες έχουμε το φαινόμενο του  θυμωμένου εξυπνάκια, του πονηρίδη, του βιαστικού.

Στο γραφείο υπάρχει άλλο σενάριο. Η προαγωγή, η μισθοδοσία, η κυριαρχία, η αντιπαλότητα των δύο φύλων κτλ.

Στα social media τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς… πρόκειται για τα comments των χρηστών που αφορούν διάφορα θέματα… από gossip μέχρι πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά.

Δεν πιστεύω στα μάτια μου αυτά που διαβάζω, πόσες βρισιές, πόσο θυμό, αναίτια εξαγρίωση από κόσμο που κρύβεται πίσω από ένα computer και γραπτός λόγος που μυρίζει οχετό.

Συζητήσεις ντροπιαστικές που έχουν σαν αποτέλεσμα τον διασυρμό και την ξεφτίλα. Από τη μία θίγονται υπολήψεις και από την άλλη έχεις να παλέψεις με το φαινόμενο της αναπαραγωγής των σχολίων από τοίχο σε τοίχο, από μέσο σε μέσο, από site σε site από blog σε blog… ένα τεράστιο, απάλευτο bullying.

Αρνητικά Υβριστικά Ρατσιστικά Σεξιστικά σχόλια.

Τι να πρωτοθυμηθώ;

Τους πρόσφυγες;

Τους gay;

Τα απαράδεκτα σχόλια στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη;

Τον εξευτελισμό της Φουρέιρα  στα social για την καταγωγή της εξαπολύοντας ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς ;

Τα εμετικά σχόλια για την φοιτήτρια από την Ρόδο που δολοφονήθηκε πρόσφατα;

Την Σμαράγδα Καρύδη που είχε το θράσος να εκφέρει την άποψη της για κάποιο θέμα;

Τον Θέμο Αναστασιάδη; Τον Παντελή Παντελίδη; Τον δημοσιογράφο Βασίλη Μπεσκένη; Τον Παύλο Φύσσα…;;;

Θα πεί κανείς, μπορούν όλα αυτά τα θέματα να μπουν στο ίδιο τσουβάλι; Σαφέστατα και κάποια είναι πιο σημαντικά, με διαφορετικό υπόβαθρο και άλλη βαρύτητα. Όμως όταν βλέπεις ότι τα εμετικά σχόλια είναι το ίδιο χυδαία είτε αφορούν ένα θάνατο είτε το... gntm είναι σαφές ότι το μέτρο έχει χαθεί και ότι η μηχανή του κιμά δεν διαχωρίζει, δεν σκέφτεται, δεν νιώθει, όλα είναι κρέας.

Όταν ο διαγωνισμός χυδαιότητας φτάνει σε τέτοια επίπεδα, είναι τεράστια παγίδα να διαχωρίζουμε τα θέματα σε «σοβαρά» και «ελαφρά» και μια ανεύθυνη ανάγνωση του κοινωνικού φαινομένου. Η χυδαιότητα δεν μπορεί να ζυγιστεί σε βαριά η ελαφριά ούτε να δικαιολογηθεί ανάλογα με τον αποδέκτη.

Δεν θα ξεχάσω… την χρήση της λέξης “ψόφος” η οποία παίζει συχνά στα comments, καραμέλα στο πληκτρολόγιο πολλών είτε πρόκειται για πολιτική είτε για... μαγειρική.

Δεν εύχεσαι καρκίνο (δεύτερο στα charts του top 10 των hits των κομπλεξικών) ρε φίλε στον ρεπόρτερ που μετέδωσε μία είδηση με τρόπο που δεν σου άρεσε.

Δεν το δέχομαι…

Αρνούμαι να καταλάβω, την δημόσια υποκίνηση βίας για κάποιον που έκλεψε για κάποιον που έχει διαφορετικό χρώμα από το δικό σου  ή για κάποιον που έτρεχε στην Εθνική οδό με αποτέλεσμα να προκαλέσει ατύχημα.

Η χυδαιότητα τελικά δεν γνωρίζει όρια. Μεγάλο πράγμα η παιδεία και ο σεβασμός.  

Ο hater στο internet  θέλει ξεκάθαρα να προβληθεί, τον ενδιαφέρει να γίνει viral. Να συνταχθούν μαζί του κι άλλοι γράφοντας….. “καλά τα είπες μεγάλε είσαι φοβερός ”. Αν νομίζεις ότι το κάνει για πλάκα το ξεχνάς…

Με την αναπαραγωγή του μίσους λαμβάνει ικανοποίηση. Αν δεν προκαλέσει ένα hate post αντίκτυπο θεωρείται αποτυχημένο. Αυτοί οι τύποι είναι έτσι, μίζεροι και χαιρέκακοι.

Άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν έντονη επιθετικότητα και αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Με λυπεί το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αποτελείται  από  μια μεγάλη μερίδα κόσμου με τέτοια πρωτόγονα χαρακτηριστικά. Στεναχωριέμαι που έχω στον ίδιο αέρα που αναπνέω τόση τοξικότητα. Ανατριχιάζω που κάποιοι έχουν τόσο αρρωστημένα μυαλά και που μπορεί να είναι ο δάσκαλος της ανιψιάς μου, ο προπονητής μου, ο συνάδελφος μου, ο γιατρός μου, η μαμά του κολλητού μου.

Oλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε πάρει για τα καλά τον κατήφορο, παραμερίζοντας βασικές και αυτονόητες ηθικές αξίες.

#lypamai #ntropi #haters #thimos #bullying #poorminds #sad