ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
  • 6-8 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 6-8 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό βολβό μαραθόριζας (φινόκιο) ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζ. ρύζι για ριζότο (Αρμπόριο ή Καρναρόλι)
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 15-20 κλωστίτσες ή στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 3-4 κ.σ. τριμμένο παλαιωμένο κασέρι

Ζεσταίνουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον αφήνουμε να σιγοβράσει. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα πράσα, τη μαραθόριζα και το σκόρδο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε το μισό κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Όταν κι αυτό απορροφηθεί, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι καυτό ζωμό. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να γίνει τρυφερό, αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι, χρησιμοποιώντας τον περισσότερο από τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε. Περίπου 5-6 λεπτά πριν κατεβάσουμε το ρύζι από τη φωτιά, ανακατεύουμε τον κρόκο με 1 κουταλιά καυτό ζωμό και τον προσθέτουμε στο ριζότο. Ανακατεύουμε ώστε το μείγμα του κρόκου να πάει παντού. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Το σερβίρουμε καυτό.

Πηγή: winesofnorthgreece.gr