Έκλεισε πάνω από 30 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλη αυτή την διάρκεια έζησε από κοντά και ενεργά την μετεξέλιξη του θεσμού. Από την Νομαρχιακή Διοίκηση, στην Περιφερειακή Διοίκηση και από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη. 

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής τάραξε τα νερά την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να κατέβει εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Ερυμάνθου, την στιγμή που όλα έδειχναν ότι θα ήταν για ακόμα μία φορά ο νικητής και μάλιστα με διαφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2014 ήταν ο μοναδικός δήμαρχος του νομού που αναδείχτηκε νικητής από τον α' γύρο με ποσοστά "Τσαουτσέσκου", όπως χαρακτηριστικά είχε γραφτεί τότε. 

Ο Θάνος Καρπής είναι ίσως το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να σου μιλήσει για την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια. Ασχολείται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1988. 

Έχει περάσει σχεδόν από όλες τις θέσεις των φορέων του θεσμού, τόσο σε Α' επίπεδο αυτοδιοίκησης, όσο και σε Β', ενώ είχε εκλεγεί δύο φορές πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων της Δυτικής Ελλάδος. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, στο να πάρει δηλαδή πρωτοβουλίες και μία άλφα ανεξαρτησία από τους κρατικούς μηχανισμούς, όμως η οικονομική κρίση της χώρας δεν άφησε τους δήμους να προχωρήσουν στη σωστή εφαρμογή του Καλλικράτη. 

Η... επανάσταση του "Καποδίστρια"

"Στις αρχές της δεκαετίας του '80 οι δήμοι ήταν μόνο για να υπογράφουν αποφάσεις που έπαιρναν  οι κρατικές υπηρεσίες" τονίζει ο κ. Καρπής. 

"Σίγουρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια εξελίχτηκε ως φορέας. Η πραγματική επανάσταση που έδωσε την ώθηση στους δήμους να προχωρήσουν σε σημαντικά πράγματα ήρθε με το σχέδιο του Καποδίστρια.

Εκεί η συνένωση κοινοτήτων με δήμου και γενικότερα το όλο σχέδιο βοήθησε κατά την άποψη μου την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξελιχτεί.  Ακόμα πιο φιλόδοξο ήταν το σχέδιο του Καλλικράτη που ακολούθησε. Όμως τότε ήταν που έπεσε η χώρα στον ύφαλο της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα η εφαρμογή του σχεδίου να υλοποιηθεί προβληματικά.

Τα 4, 6 δισ που όπως είχε προβλεφτεί ήταν να δοθούν στους δήμους για το σχέδιο του Καλλικράτη όχι μόνο δεν δόθηκαν, αλλά αντίθετα παρουσιάστηκαν τόσες μεγάλες ελλείψεις στους δήμους που με δυσκολία μπόρεσαν να κρατηθούν στα πόδια τους και να λειτουργήσουν". 

Η χρόνια προβληματική σχέση του κράτους

Στην πραγματικότητα η σχέση του κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντοτε προβληματική σύμφωνα με τον κ. Καρπή.

"Χρειάζεται να δοθεί το περιθώριο από το κράτους και την πολιτεία στους δήμους για να κάνουν πράγματα και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη της περιοχής τους" τονίζει. 

Άλλωστε οι δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα του τόπου τους και τις πραγματικές του ανάγκες. Σε ποια κατεύθυνση για παράδειγμα μπορεί να στραφεί η τοπική οικονομία, τι επενδύσεις χρειάζονται να γίνουν και πώς, αλλά και άλλα πολλά για τα οποία οι δήμοι και γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να είχαν τον πρώτο λόγο. 

Η αγροτική οικονομία και ο αγροτουρισμός

Στον δήμο Ερυμάνθου, σε μία περιοχή φτωχή, με πολλά από τα χωριά της επικράτειας του να έχουν ξεμείνει σχεδόν από κατοίκους,  η κατεύθυνση της οικονομίας δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτα άλλο παρά αγροτική. 

Αγροτική με όλες τις πτυχές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάνω σε αυτό το μονοπάτι, στο γεωργικό, αλλά και στον κτηνοτροφικό τομέα.  Ο Θάνος Καρπής πάνω σε αυτό προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια για την υλοποίηση του φράγματος Πείρου Παραπείρου, γνωρίζοντας ότι είναι ένα έργο που θα έδινε μία μεγάλη πνοή στην αγροτική οικονομία της Τριταίας, του Φαραί και των υπόλοιπων περιοχών. 

Ένα έργο με το οποίο είχε κοινή πορεία σχεδόν ως δήμαρχος και που τελικά θα γίνει πραγματικότητα, έχοντας πλέον μπροστά του ορισμένα εμπόδια που θα ξεπεραστούν.

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σε διαφορετικό πεδίο, κινήθηκε στο ζήτημα της Αγροτικής Έκθεσης της Χαλανδρίτσας που πλέον έχει γίνει θεσμός και αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες της Δυτικής Ελλάδος, στον τομέα της τουριστικής αγρο- οικονομίας. 

Η έκθεση αυτή μετατράπηκε από μία "επίδειξη" αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ, σε σημείο αναφοράς για τον αγροτουρισμό και την εναλλακτική τουριστική οικονομία, μεταφέροντας την στο κέντρο της Χαλανδρίτσας, στο παραδοσιακό οικισμό της, στις Κυδωνιές.  

Τα μνημεία και οι δυνατότητες ανάπτυξης

Μέσα σε όλα ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και η μετατροπή του κέντρου της Χαλανδρίτσας σε παραδοσιακό οικισμό με λιθόστρωτα μονοπάτια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, τις βρύσες, τους πλάτανους και τα γεφύρια. 

Στα σκαριά είναι παρόμοια έργα που ήδη έχουν εγκριθεί για την μετατροπή χώρων σε παραδοσιακούς οικισμούς στον Άνω Μαχαλά της Χαλανδρίτσας (Άγιος Αθανάσιος), αλλά και στο Σκιαδά της Τριταίας. 

Ειδικότερα για την Χαλανδρίτσα, εφόσον προχωρήσει το έργο θα είναι ίσως ο μεγαλύτερος παραδοσιακός οικισμός αναγνωρισμένος από το υπουργείο Πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδος και όχι μόνο. Υπάρχει φυσικά και το έργο των σχολικών συγκροτημάτων της Ερυμάνθειας που πλέον ολοκληρώθηκε με τα σχολεία να έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν. 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην επικράτεια του δήμου Ερυμάνθου υπάρχουν δεκάδες μνημεία από όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και που φυσικά δίνουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή, τουριστικά και αρχαιολογικά, εφόσον βέβαια υπάρξει η ανάλογη βούληση από τα αρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς φορείς. 

Το Αυτοκινητοδρόμιο δεν έχει ακόμα τελειώσει

Τι μένει πίσω; Είναι και άλλα έργα που ο δήμος διεκδικεί μέσα από προγράμματα leader και ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό όμως που μένει είναι σίγουρα το Αυτοκινητοδρόμιο της Χαλανδρίτσας και η πίστα Formula 1 που ήταν να γίνει και που δεν έγινε ποτέ. Ποτέ; Ποτέ μη λες ποτέ. 

"Υπάρχει ελπίδα θέλουμε να πιστεύουμε και για αυτό. Το έργο δεν έχει χαθεί, ακόμα, αρκεί να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις στα επόμενα χρόνια" τονίζει ο κ. Καρπής. "Και είναι σίγουρο ότι έχει μία τέτοια δυναμική εφόσον υλοποιηθεί που είναι ικανό για να αλλάξει όλη την περιοχή".