Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν 300 άνθρωποι που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία αφού το κέντρο αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, δεν μπορεί να πλέον να τους εξυπηρετήσει με βάση τις ανάγκες τους. 

Τα άτομα αυτά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία χρειάζονται να κάνουν συστηματικά μεταγγίσεις αίματος, κάτι που όμως λόγω της έλλειψης που υπάρχει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, έχουν περιοριστεί αρκετά. 

Συγκεκριμένα καθημερινά οι μεταγγίσεις αίματος στο κέντρο αιμοδοσίας του ΠΓΝΠ έφταναν τις 20 στον αριθμό. Πλέον εξαιτίας της έλλειψης αίματος έχουν περιοριστεί στις 2 με 3 την ημέρα. Το γεγονός αυτό έχει αναγκάσει τους ασθενείς να περιμένουν στην αναμονή για να προχωρήσουν σε μετάγγιση, την στιγμή που η ασθένειας τους είναι τέτοια που χρειάζονται αίμα απαραίτητα. 

Το όλο θέμα έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους ασθενείς καθώς από την στιγμή που δεν γίνονται οι μεταγγίσεις που πρέπει είναι έκθετοι σε διάφορους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους και κατά συνέπεια την ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τον σύλλογο πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας οι φιάλες αίματος που χρειάζονται στο κέντρο αιμοδοσίας φτάνουν τα 1.000 λίτρα αίματος, ενώ οι μεταγγίσεις σε κάθε ασθενή κανονικά θα πρέπει να γίνονται ανά δεκαπενθήμερο (δύο με τρεις εβδομάδες), κάτι που με την υπάρχουσα κατάσταση έχει πάψει να ισχύει προ πολλού. 

Πλέον όμως η έλλειψη αίματος είναι μεγάλη, οι ανάγκες δεν καλύπτονται και οι ασθενείς που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία κάνουν έκκληση προς τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις, να σπεύσουν να δώσουν αίμα για να βοηθήσουν την όλη κατάσταση. Κάθε σταγόνα αίματος είναι μια ανάσα για αυτούς.