Ως «σπάνια νίκη για τη Δύση» χαρακτηρίζουν την υπερψήφιση από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε άρθρο τους οι New York Times. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Ξεπερνώντας την ρωσική εμπλοκή στα Βαλκάνια αλλά και την έντονη εσωτερική αντιπολίτευση, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια ψηφοφορία και έβαλε τέλος σε μια ιστορική διαμάχη πολλών δεκαετιών αναγνωρίζοντας το προσφάτως μετονομασμένο έθνος της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας έτσι μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Και συνεχίζει: «Με 153 ψήφους υπέρ και 146 κατά, το Ελληνικό Κοινοβούλιο άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για τον Βόρειο γείτονά τους, τη Μακεδονία, υπό το νέο όνομά της πλέον να ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως και στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας τη θέση της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας.Η Ελλάδα είχε εναντιωθεί έντονα στο παρελθόν στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τον γείτονά της, ισχυριζόμενη ότι ανήκει στην ελληνική ιστορία και τα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η προσπάθεια της Αθήνας και των Σκοπίων ήταν πρωτοποριακή και ότι με το αποτέλεσμά της, καταρρίφθηκε ο μύθος του «ισχυρού Πούτιν στην περιοχή».

«Ενώ ουδείς αρνείται ότι ο κ. Πούτιν είναι ικανός να ...μπερδευτεί στα ζητήματα της Δύσης, το εν λόγω αποτέλεσμα υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, στα σπλάχνα της οποίας η Μακεδονία φαίνεται αποφασισμένη να ψάξει το μέλλον της», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει:

«Μάλιστα στην προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την ελληνική ψηφοφορία, φέρεται να πλήρωσε διαδηλωτές για να τονώσουν τις εθνικιστικές τάσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά και στους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την γνωστή τακτική της να “φορτώσει” το διαδίκτυο με παραπληροφόρηση και προπαγάνδα».

Πηγή: New York Times