Ή πληρώνουν από την τσέπη τους περιμένοντας να πάρουν τα χρήματα τους μετά από πέντε και έξι μήνες ή αναγκάζονται να πηγαίνουν για να πάρουν φάρμακα ολόκληρα ταξίδια, σε περιοχές έξω από τον νομό. 

Ο λόγος για τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στα σώματα ασφαλείας της ξηράς.  Το ασφαλιστικό τους ταμείο οφείλει δεκάδες χρήματα στα φαρμακεία της περιοχής και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους ήταν μεγάλες, γεγονός που είχε δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα συμβαλλόμενα φαρμακεία. 

Τα φαρμακεία, μέσω του συλλόγου τους, προχώρησαν έτσι σε άρση πίστωσης προς τους στρατιωτικούς, καθώς η μαύρη τρύπα ολοένα και μεγάλωνε, ενώ οι φαρμακοποιοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι είχαν ανάγκη από ρευστό.

Το γεγονός όμως αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους στρατιωτικούς που ανήκουν στο ταμεία αυτό, χωρίς οι ίδιοι να φταίνε σε κάτι. 

Πληρώνουν από την τσέπη τους

Όπως καταγγέλλουν στο patrasevents.gr πλέον είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται, την στιγμή που με τα προβλήματα που υπάρχουν και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, δεν είναι καν σίγουρο αν μπορούν να τα διαθέσουν. 

Τα χρήματα αυτά βέβαια θα τα πάρουν πίσω μετά από μήνες, όμως την στιγμή που χρειάζονται τα φάρμακα, ενδέχεται να μην έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. 

Διαφορετικά θα πρέπει να ταξιδέψουν εκτός Πατρών για να βρουν ένα φαρμακείο που να εξακολουθεί να είναι συμβαλλόμενο με τα ταμεία αυτά. Στην Πάτρα υπήρχε ένα συμβαλλόμενο φαρμακείο, κοντά στην περιοχή του ΚΕΤΧ.

Και όλα αυτά την στιγμή που στρατιωτικοί πληρώνουν μέσα από τα χρήματα που τους αφαιρούνται από τον μισθό τους ένα σημαντικό χρηματικό ποσό κάθε μήνα για να είναι στα παραπάνω ταμείο τους. 

Παράπονα από τους ένστολους

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άρση πίστωσης δεν ισχύει για όλα τα σώματα ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στην Πολεμική Αεροπορία έχουν αυτή την πίστωση από τα συμβαλλόμενα φαρμακεία αφού το ταμείο στο οποίο ανήκουν έχει δείξει μία συνέπεια στις πληρωμές του (η καθυστέρηση δεν ξεπερνά τους δύο μήνες). 

Αντίθετα τα παράπονα για τους στρατιωτικούς τα παράπονα είναι πολλά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να επιλέγουν να ασφαλίσουν τα παιδιά τους σε άλλα ταμεία, εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα, γνωρίζοντας την κατάσταση που υπάρχει στα δικά τους. 

Αξίζει να σημειωθεί και μία παράμετρο ακόμα: Τα σώματα ασφαλείας είναι τα μοναδικά που διατηρούν ακόμα το δικό τους ταμείο και δεν έχουν μπει στον ενιαίο ταμείου του ΕΟΠΠΥ, ενώ οι συνταγογραφήσεις δεν δίνονται καν ηλεκτρονικά, αλλά με χαρτάκι. Όπως παλιά δηλαδή....