Στην επιστροφή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά από 17 χρόνια, η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών θα ταξιδέψει στην Άγκυρα καθώς στάθηκε αρκετά άτυχη στην κλήρωση που την έφερε στον Α' όμιλο της διοργάνωσης, ο οποίος έχει έντονο Βαλκανικό χρώμα.

Η Σερβία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2017 και τον Οκτώβριο του 2018 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, η διοργανώτρια Τουρκία κατέλαβε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό του 2017, ενώ η Βουλγαρία είναι μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού βόλεϊ κι έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει με τις Γαλλία, Φινλανδία για μια θέση στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου της CEV, Αλεξάνταρ Μπόρισιτς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Αγαπητά μέλη της βολεϊκής οικογένειας, καλή χρονιά σε όλους με υγεία και καλά αποτελέσματα στο βόλεϊ. Θέλω να συγχαρώ και τις 24 χώρες που προκρίθηκαν στο ιστορικό αυτό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ειδικά τις χώρες που θα βρίσκονται για πρώτη φορά στη μεγάλη αυτή γιορτή. Ευχαριστώ τους 4 διοργανωτές (Τουρκία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) και την τουρκική ομοσπονδία για τη φανταστική εκδήλωση που ετοίμασε σήμερα. Για πρώτη φορά το Euro θα γίνει σε 4 χώρες σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 1,5 μήνα 8 χώρες θα φιλοξενήσουν δύο μεγάλες διοργανώσεις, πράγμα καθόλου εύκολο. Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες στη κλήρωση και τους εύχομαι να πετύχουν τους στόχους τους. Μόνο όλοι μαζί ως μία μονάδα μπορούμε να κάνουμε κάτι μεγάλο για το άθλημα που υπηρετούμε».

Για το top-16 ο Α' όμιλος θα παίξει χιαστί με τον Γ' και ο Β' με τον Δ'. Αναλυτικά:

Α1 - Γ4
Α2 - Γ3
Α3 - Γ2
Α4 - Γ1

Β1 - Δ4
Β2 - Δ3
Β3 - Δ2
Β4 - Δ1

Οι ημιτελικοί, ο αγώνας για τις θέσεις 3-4 και ο τελικός θα διεξαχθούν στην Άγκυρα.

Αναλυτικά οι 4 όμιλοι του Ευρωβόλεϊ 2019:
Α' όμιλος (Τουρκία - Άγκυρα): Τουρκία, Σερβία, Βουλγαρία, Γαλλία, Φινλανδία, Ελλάδα.
Β' όμιλος (Πολωνία - Λοτζ): Πολωνία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουκρανία, Πορτογαλία, Σλοβενία.
Γ' όμιλος (Ουγγαρία - Βουδαπέστη): Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Εσθονία.
Δ' όμιλος (Σλοβακία - Μπρατισλάβα): Σλοβακία, Ρωσία, Γερμανία, Λευκορωσία, Ισπανία, Ελβετία.