Αλήθεια το έχετε σκεφτεί ποτέ; Πόσο κοστίζει η ζωή στην Πάτρα; 

Προσοχή: Δεν μιλάμε για επιβίωση, μιλάμε για ζωή. Ζωή που να σου προσφέρει τη δυνατότητα να εκπληρώνεις τις ανάγκες τις δικές σου, αλλά και της οικογένειάς σου. 

Να μπορείς να ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ. Να έχεις τη δυνατότητα να βγεις μία φορά στο τόσο από το σπίτι σου για έναν καφέ ή για ένα φαγητό με τους φίλους σου ή τη σύζυγό σου (εδώ που τα λέμε στην δεύτερη περίπτωση θα σου κοστίσει πιο ακριβά, να το ξέρεις). Να μπορείς να πας τα παιδιά σου σε έναν παιδικό σταθμό ή σε ένα νηπιαγωγείο. 

Να γυμνάζεσαι, να αγοράζεις ένα βιβλίο ή ένα δίσκο και που και που να πηγαίνεις να παίρνεις ένα ρούχο ή ένα παπούτσι, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά έτσι για να τονώνεται η ψυχολογία σου. Θα πει κανείς, μήπως "θες και τίποτα άλλο ρε φίλε;". Και όμως όλα αυτά είναι ανάγκες που η κρίση μας έκανε να τις ξεχάσουμε, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. 


Ένα ενδιαφέρον βίντεο που απαντάει στο ερώτημα πόσο κοστίζει η ζωή στην Πάτρα έχει ανέβει στο youtube, εδώ και ορισμένες ημέρες. Το βίντεο παραγωγής "D & J" είναι βασισμένο σε 895 καταχωρήσεις τους περασμένους 18 μήνες από 53 διαφορετικούς συνεργάτες επιχειρήσεις της εταιρείας. 

Μέτρο σύγκρισης αποτελεί η Νέα Υόρκη η οποία ασφαλώς έχει ένα υψηλότερο κόστος ζωής, όμως, από την άλλη δεν μπορεί να συγκριθεί εύκολα με την κατάσταση που υπάρχει στην Πάτρα, την ανεργία που τη χαρακτηρίζει και τους μισθούς που δίνονται εδώ. Ωστόσο, το βίντεο δίνει μία αρκετά καλή εικόνα που απαντάει στο ερώτημα του κόστους ζωής της Πάτρας. 

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μία οικογένεια με τέσσερα μέλη στην Πάτρα για να μπορεί να έχει μία άνετη ζωή που να εκπληρώνει όλες τις παραπάνω ανάγκες (γιατί ανάγκες είναι) χρειάζεται 1.920 ευρώ το μήνα. Ένα άτομο 550 ευρώ το μήνα και κάτι. 

Το βίντεο δείχνει το κόστος από όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Από τη λιανική αγορά έως και την αγορά ακινήτων. 


Cost Of Living In Patras, Greece In 2019, Rank 223rd In The World


Συμπέρασμα; Ας το εξάγουμε εμείς που ζούμε σε αυτή την πόλη. Δύσκολα θα βρεις μία οικογένεια αυτή την εποχή που να έχει εισόδημα 1.920 ευρώ το μήνα. Θα πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς και να έχουν μία δουλειά που να ξεπερνάει τα 900 ευρώ μισθό. 

Πιο εύκολο μοιάζει για έναν εργένη να έχει ένα εισόδημα 550 ευρώ το μήνα που αποτελεί και το ελάχιστο κόστος ζωής για ένα άτομο που ζει σε αυτή την πόλη. Για αυτό και οι περισσότεροι από τους νέους αποφεύγουν το γάμο ή τη συμβίωση.

Προτιμούν την άνεσή τους και μια ζωή που να τους προσφέρει έστω και το ελάχιστο των αναγκών τους, ξέροντας ότι αν κάνουν οικογένεια, στην καλύτερη περίπτωση θα επιβιώσουν, δεν θα ζήσουν. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και σκληρή και αν μοιάζει.