Ο Τάκης Σακελλαρίου, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Έχοντας φύγει πλέον αρκετά χρόνια μακριά από αυτή, αλλά κρατώντας πάντα μία επαφή μαζί της, επιστρέφει στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της προβολής του ντοκιμαντέρ "Νίκος Μαμαγκάκης: Λόγος τελευταίος", απόψε (21:00) στο χώρο της Αίγλης στη Veso Mare, για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. 

Ο Έλληνας σκηνοθέτης που θα δώσει το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ του, μίλησε στο patrasevents.gr, τόσο για τον μεγάλο καλλιτέχνη - μουσικό που παρουσιάζει μέσα από το έργο του, όσο και για το ντοκιμαντέρ, αλλά και για το φεστιβάλ που φέτος έφτασε και στην Πάτρα. 

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που ο Πατρινός σκηνοθέτης είχε παρακολουθήσει και θαύμαζε από τα εφηβικά του χρόνια. "Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η μουσική του από τότε που ήμουν έφηβος. Στο τέλος και μετά τη Χούντα η μουσική του ακουγόταν από τους νέους της εποχής και προσωπικά τη θαύμαζα" τονίζει. 

"Αργότερα, όταν ξεκίνησα την πορεία μου στο δικό μου είδος τέχνης, μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ περισσότερο με τη μουσική του Μαμαγκάκη, αλλά και να ψάξω πράγματα γύρω από την καλλιτεχνική αυτή προσωπικότητα. Τόσο ως προς τη μουσική του, όσο και ως άνθρωπος, ο Μαμαγκάκης ήταν ένας ξεχωριστός και μοναδικός καλλιτέχνης για τα μουσικά δρώμενα της χώρας μας". 


Nikos Mamangakis – The Last Word / Takis Sakellariou 2018 / Greece

Το παράδειγμά του στους σύγχρονους δημιουργούς

Το 2012 η ΕΡΤ αποφάσισε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στον Νίκο Μαμαγκάκη και ο Πατρινός σκηνοθέτης δεν έχασε την ευκαιρία. Ήταν τότε που γνώρισε από κοντά τον μεγάλο δημιουργό.

"Είναι η τελευταία φορά που μιλάει σε κάμερα προτού φύγει από τη ζωή. Το ντοκιμαντέρ, κατά την άποψή μου, βγάζει ένα μήνυμα και για τους σύγχρονους δημιουργούς. Είναι το απόσταγμα της ζωής ενός μεγάλου καλλιτέχνη.

Μέσα από τον λόγο του Μαμαγκάκη προβάλλονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, καθώς ήταν ένα παιδί της κατοχής και η εποχή αυτή τον σημάδεψε ως μουσικό και ως άνθρωπο. 

Ο Μαμαγκάκης μέσα από το παράδειγμά του δείχνει στους σύγχρονους δημιουργούς πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες και να συνεχίσουν το έργο τους. Η Ελλάδα ποτέ δεν γνώρισε χρόνια ευημερίας και αν γνώρισε αυτά ήταν προσωρινά, προθεσμία.

Αυτός ο τόπος περνούσε πάντα δύσκολα, τουλάχιστον έτσι τον θυμάμαι και το παράδειγμα του Μαμαγκάκη είναι φωτεινό για το πώς ένας δημιουργός ή ένας καλλιτέχνης πρέπει να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά τα εμπόδια που υπάρχουν". 


"Θυμάμαι τόσους και τόσους σινεμά στο κέντρο της..."

Όσο για το ντοκιμαντέρ και γενικότερα για τον κινηματογράφο ο Τάκης Σακελλαρίου, τονίζει:

"Είναι ευτυχής συγκυρία που βρίσκομαι στην Πάτρα, στην πρώτη της συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ οικείο, ζεστό και οικογενειακό και αυτό το κάνει ακόμα πιο προσιτό στο κοινό που ενδιαφέρεται για την τέχνη αυτή. 

Το κοινό της Καλαμάτας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ντοκιμαντέρ. Στην Πάτρα τα πρώτα στοιχεία νομίζω ότι είναι θετικά. Είναι μία πόλη που έχει την παράδοση και την μαγιά για να παρουσιάσει πράγματα σε ότι αφορά τον κινηματογράφο. Προσωπικά τη θυμάμαι με τόσους και τόσους κινηματογράφους να βρίσκονται στο κέντρο της.

Ειδικότερα για το ντοκιμαντέρ, που πλέον έχει μπει σε άλλη βάση, με το κοινό να πληρώνει το εισιτήριό του για να το δει και όπου ο δημιουργός είναι αναγκασμένος να παρουσιάσει εκ των πραγμάτων κάτι καλό, πιστεύω ότι η πόλη αυτή έχει όλα τα εχέγγυα για να διαγράψει τη δική της πορεία σε αυτή την μορφή τέχνης. Ας είναι το Διεθνές Φεστιβάλ της Πελοποννήσου η αρχή". 


Ο σύνθετης Νίκος Μαμαγκάκης