Η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού μπορεί να έγινε, έτσι όπως έγινε, όμως επί της ουσίας ακυρώθηκε. Όχι δεν έχουμε τρελαθεί, ούτε λέμε παρανοϊκά πράγματα. 

Από τη στιγμή που δεν έγινε το μεγαλύτερο μέρος της, που αφορούσε τα καλλιτεχνικά δρώμενα για το οποίο προορίζονταν και το περισσότερο κομμάτι του προϋπολογισμού που είχε οριστεί για την τελετή έναρξης, είναι σαν να ακυρώθηκε. 

Τα 60.000 ευρώ όμως του κόστους της τελετής, τα οποία και θα πληρώσουμε από την τσέπη μας, εμείς ο Πατραϊκός λαός, προφανώς και δεν ακυρώθηκαν. Σύμφωνα με τον δήμο ο βασικός λόγος που δεν αποφασίστηκε η οριστική αναβολή της τελετής ήταν για να μην πληρώσει τα διπλά χρήματα για την ίδια εκδήλωση. 

Αυτό σημαίνει ότι προφανώς στον δήμο και στον Καρναβαλικό Οργανισμό δεν είχαν φροντίσει να βάλουν στα συμβόλαια με τους καλλιτέχνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις για το ενδεχόμενο της μη πραγματοποίησης της εκδήλωσης. Άρα οι καλλιτέχνες που ήταν να πάρουν μέρος πρέπει να έβγαλαν το πιο εύκολο μεροκάματο της ζωής τους, χωρίς όμως οι ίδιοι να ευθύνονται σε κάτι. 

Για το θέμα χρειάζονται απαντήσεις. Πάρθηκαν οι σχετικές ασφαλιστικές δικλείδες, ναι ή όχι; Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το ερώτημα θα θέσει σαν εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Καρναβαλικά Οργανισμό, ο Κωνσταντίνος Μαρκέτος, ζητώντας στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν για την εκδήλωση της έναρξης.


Το έγγραφο που κυκλοφορεί σε σελίδα του facebook

Στο μεταξύ ήδη έχει κυκλοφορήσει στα social media ένα έγγραφο που φέρεται να είναι από την σύμβαση για την τελετή έναρξης και το οποίο αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης της εκδήλωσης "με υπαιτιότητα και για λόγους που αφορούν τον Α' συμβαλλόμενο συμφωνείται ότι θα καταβάλει στον Β' συμβαλλόμενο το συνολικό ποσό της συμφωνηθείσης αμοιβής". 

To χαρτί αυτό αν ισχύει αποδεικνύει ότι δεν πάρθηκαν τα ανάλογα νομικά μέτρα για το ενδεχόμενο της αναβολής ή ακόμα και της ματαίωσης της εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης που θα ήταν σε ανοικτό χώρο και που όλα θα μπορούσαν να συμβούν στο να μην υλοποιηθεί. Όπως και συνέβησαν. Τι έχουν να πουν οι αρμόδιοι για το έγγραφο αυτό; 

Στον Καρναβαλικό Οργανισμό ισχυρίζονται ότι τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε νέα εκδήλωση που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε κλειστό χώρο, άρα τα λεφτά δεν πάνε χαμένα,  όμως είναι άγνωστο (εφόσον δεν έχουν παρθεί οι σχετικές δικλείδες), αν οι καλλιτέχνες έχουν ερωτηθεί και συμφωνούν πάνω σε αυτό. 

Όμως και να γίνει αυτή η εκδήλωση με τα δρώμενα που ήταν να παρουσιαστούν στην τελετή το θέμα έχει και άλλη πτυχή: Χωρίς δικλείδες για περίπτωση αναβολής, σε μία υπαίθρια εκδήλωση στην καρδιά του χειμώνα, είναι σαν να πετάς 60.000€ την εποχή της κρίσης. Ή μήπως όχι;