"Χιονοστιβάδα" αντιδράσεων, ψιθύρων και παραπάνω έχει φέρει στην τοπική κοινωνία των Καλαβρύτων τα όσα έγιναν στο Χιονοδρομικό Κέντρο που είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του αναβατήρα της Στύγας, μετά την καταστροφή που έφερε το 1 εκατομμύριο τόνοι χιονιού,στην κορυφή του Χελμού.  

Σύμφωνα με αρκετούς η χιονοστιβάδα που έγινε viral στο διαδίκτυο δεν ήταν αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής, αλλά αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών, ενώ στην τοπική κοινωνία των Καλαβρύτων κυκλοφορούν εδώ και μέρες πολλές μουρμούρες και φήμες για ανθρώπινες ζωές που κινδύνεψαν, κάτι που όμως κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει και να πει με σιγουριά. 

Το κλείσιμο της Στύγας για τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, καλά το όλο θέμα δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Αφορά τόσο την εμπορική δυναμική του Χιονοδρομικού Κέντρου, όσο και την τουριστική δυναμική των Καλαβρύτων, με τους επαγγελματίες να έχουν ήδη παρατηρήσει μία πτώση της τάξεως του 35% με 70% στις κρατήσεις του, πτώση που εφόσον δεν αλλάξει κάτι αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα. 

Όσοι γνωρίζουν από χειμερινά sports ξέρουν καλά ότι η Στύγα ήταν αυτή που αποτελούσε τον μαγνήτη για τους προχωρημένους σκιέρ, αλλά και όσους αγαπούν το snowboard και ήταν η βασική αιτία που τροφοδοτούσε με κόσμο και κρατήσεις τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων τις καθημερινές.

Από την στιγμή  που  η Στύγα σταμάτησε να λειτουργεί έπεσε κατακόρυφα και η κίνηση στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων τις καθημερινές, κάτι που δείχνει ότι το όλο θέμα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τουριστική σεζόν ενός μέρους που ειδικότερα φέτος είχε μπει δυναμικά στο παιχνίδι, με τις εκτιμήσεις να μιλούσαν για την καλύτερη ίσως χρονιά. 

Το ζήτημα της Στύγας απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο των Καλαβρύτων, σε μία φορτισμένη συνεδρίαση για το τι έφταιξε, αλλά και το τι γίνεται από εδώ και πέρα. Το βασικό είναι αυτό. Τι γίνεται από εδώ και πέρα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στην αντιπολίτευση τα χρήματα που είναι να δαπανηθούν για την επιδιόρθωση του αναβατήρα κυμαίνονται στα 200 με 300 χιλιάδες ευρώ. Που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά;

Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι για την λειτουργία του Χιονοδρομικού (αξίζει να αναφέρουμε ότι διευθύνοντας σύμβουλος του κέντρου είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς), θα πρέπει να τρέχουν ήδη το όλο θέμα, εξασφαλίζοντας την άμεση υλοποίηση του έργου. 

Βαζαίος: Χωρίς τη Στύγα δεν αντέχει το Χιονοδρομικό

Το patrasevents.gr μίλησε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα και οι οποίοι του κατέθεσαν την άποψη τους.

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλά όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος του, Ευθύμης Βαζαίος. "Ο Χελμός είναι γνωστό σε όλους ότι είναι επιρρεπής στην πρόκληση χιονοστιβάδων.

Είναι ένα βουνό ευλογημένο που όμως στις κορυφές του συσσωρεύει αρκετό χιόνι και κατά συνέπεια προκαλούνται εύκολα χιονοστιβάδες, έχοντας ειδικά σημεία που συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού. Η καταστροφή που έγινε στην Στύγα είναι αποτέλεσμα προφανώς μιας τέτοιας κατάστασης. 

Όταν υπάρχουν στις κορυφές του βουνού χιονοστιβάδες τότε κάνεις δύο πράγματα: Είτε κλείνεις το Χιονοδρομικό Κέντρο, είτε προχωράς στην πρόκληση ελεγχόμενων χιονοστιβάδων.

Το να κλείσεις το Χιονοδρομικό είναι κάτι που δεν ενδείκνυται για λόγους ευνόητους. Οπότε έχεις ως μοναδική λύση την πρόκληση τεχνητών χιονοστιβάδων. Προφανώς στην περίπτωση της Στύγος δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, είτε η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η σωστή για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. 

Το λάθος δεν έχει να κάνει, κατά την άποψη μου με πρόσωπα ή την απόδοση ευθυνών σε αρμοδίους. Έχει να κάνει με το πρωτόκολλο που ακολουθείται ή τον έλεγχο των check points και διάφορα άλλα τεχνικά ζητήματα που ασφαλώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό για την αποκατάσταση της Στύγας. 

Διαφορετικά θα έχουμε μία από τα ίδια. Το Χιονοδρομικό έχει μπροστά του ένα επενδυτικό σχέδιο για την αναδιαμόρφωση του, βασισμένο σε ένα master plan με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που είναι να ακολουθηθούν. Το master plan αυτό συμπεριλαμβάνει και τη Στύγα. Και εδώ υπάρχει μία παγίδα.

Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν ότι από τη στιγμή που η Στύγα είναι στο master plan δεν χρειάζεται η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε. Αυτό κατά την γνώμη μου θα είναι λάθος. 

Κανείς δεν μπορεί να δείξει απόλυτη εμπιστοσύνη στα χρονοδιαγράμματα. Μπορεί το επενδυτικό αυτό έργο να καθυστερήσει και να πάρει δύο ή και παραπάνω χρόνια. Το Χιονοδρομικό όμως δεν έχει αντέχει δεύτερη χρονιά χωρίς την λειτουργία της Στύγας. Αυτό το ξέρουν όλοι όσο ασχολούνται με το κέντρο. 

Η Στύγα είναι η ειδοποιός διαφορά που κάνει το Χιονοδρομικό Κέντρο να ξεχωρίζει. Χωρίς αυτή το Χιονοδρομικό μας κέντρο θα ήταν μικρό από κάθε άποψη. Θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες, την μελέτη και την ανάθεση του έργου, βρίσκοντας την αντίστοιχη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει το έργο όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Είναι επείγον, κατά την άποψη μου, η Στύγα να λειτουργεί την επόμενη χειμερινή σαιζόν. Διαφορετικά το πλήγμα για το Χιονοδρομικό Κέντρο θα είναι σημαντικό και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθεί". 

Κατσικόπουλος: Εγκλωβίστηκαν στο χιόνι τρεις εργαζόμενοι

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος είναι ο άνθρωπος που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων, θέτοντας ερωτήματα στους αρμοδίους για το τι έφταιξε και ζητώντας πιστοποιήσεις και αποδείξεις για το κατά πόσο τα άτομα που εργάζονται και που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους, έχουν τις αντίστοιχες τεχνικές γνώσεις. 

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος κινδύνευσαν άτομα και μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, είναι γνωστά τα στοιχείων των παιδιών αυτών. "Πρόκειται για τρεις εργαζόμενους του Χιονοδρομικού Κέντρου, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο χιόνι και είχαν αναλάβει αυτή την δουλειά. Υπάρχουν ευθύνες, αυτό είναι σίγουρο και προσωπικά έθεσε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την όλη υπόθεση στην συνεδρίαση που έγινε για το θέμα. 

Η ζημιά που προκλήθηκε στην Στύγα είναι μεγάλη και είναι προφανές ότι έγιναν λάθος χειρισμοί. Υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της χιονοστιβάδας. Τις ελεγχόμενες εκρήξεις δεν τις κάνεις όταν το χιόνι είναι νωπό. Στην δική μας περίπτωση οι εκρήξεις έγιναν μετά από τρεις μέρες με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτή η κατάσταση. 

Τα ερωτήματα που έθεσα στην συνεδρίαση είναι αν το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει εξειδικευμένους υπαλλήλους για τέτοια ζητήματα και οι υπάλληλοι που εργάζονται για τα θέματα αυτά έχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Κινδύνεψαν άνθρωποι με αυτό που έγινε και είναι ανάγκη η διεύθυνση του Χιονοδρομικού να προχωρήσει σε έρευνες και ελέγχους για το τι έφταιξε, όχι τόσο για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά κυρίως για να μην ξανά προκληθούν τέτοιες καταστάσεις. Σε ότι αφορά τώρα την λειτουργία της Στύγας κάνουν λάθος ορισμένοι αν στηρίζουν την επιδιόρθωση του αναβατήρα στο πλάνο για την ανακατασκευή του Χιονοδρομικού και στο συγκεκριμένο master plan. 

Καταρχήν τα χρήματα αυτά, τα 20 εκατομμύρια ευρώ δεν υπάρχουν, δεν έχουν εκταμιευτεί, το μόνο που έχουν κατατεθεί είναι φάκελοι. Για να μπορέσει ο δήμος να μπει στο πρόγραμμα αυτό και να λάβει τα χρήματα, θα πρέπει να καταθέσει 800.000 ευρώ για ιδία συμμετοχή. Που θα βρει τα χρήματα αυτά;". 

Θεοχάρης: Πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επιδιόρθωση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανάσα" και υποψήφιος δήμαρχος Καλαβρύτων Σπύρος Θεοχάρης, δεν κρύβει τον φόβο του ότι η καταστροφή του αναβατήρα μπορεί να εξελιχθεί από προσωρινή σε μόνιμη.

"Βλέπουμε τη δημοτική αρχή να έχει κάποιες αγκυλώσεις στο να προχωρήσει τις διαδικασίες για να πάρει μία πορεία η επιδιόρθωση του αναβατήρα. Και αναρωτιέμαι υπάρχει η δυνατότητα τελικά από πλευράς οικονομικής;

Γνωρίζουμε ότι τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσει και πάλι η Στύγα κυμαίνονται στα 200.000 ευρώ, σε περίπτωση δηλαδή που αγοραστούν μεταχειρισμένες υποδομές. Ξέρουμε ότι τα κέρδη του Χιονοδρομικού Κέντρου την περασμένη χρονιά δεν ξεπέρασαν συνολικά τα 80.000 ευρώ.

Που θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται; Ο δήμος θα πρέπει να μας απαντήσει πάνω στο ερώτημα αυτό. Το ζήτημα λειτουργεί αρνητικά και στον επενδυτικό τομέα, έχοντας σοβαρές προεκτάσεις αφού είναι γνωστό ότι έχουμε πάρει ένα σημαντικό κονδύλι για την ανακατασκευή του Χιονοδρομικού. 

Έτσι θα το διαχειριστούμε; Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες γιατί η μη λειτουργία του αναβατήρα έχει παίξει ήδη αρνητικό ρόλο στην τουριστική και οικονομική δυναμική των Καλαβρύτων.

Γνωρίζουμε ότι η όλη ζημιά προέκυψε από ανθρώπινο λάθος... Αυτό είναι το μόνο σίγουρο... Ο δήμος δεν θέλησε να δώσει 2.000 ευρώ επιπλέον σε ειδικούς για το όλο θέμα και ότι προτίμησε να προχωρήσει στους αντίστοιχους ελέγχους με διμηνίτες συμβασιούχους. Το ζήτημα όμως είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Αυτό είναι το σημαντικό για μας". 

Σπυρόπουλος: Ας μας πουν τι κάναμε λάθος και που

Την δική του πτυχή  δίνει ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Λεωνίδας Σπυρόπουλος.

"Καταρχήν αυτό που θέλω να τονίσω ότι προτεραιότητα μας πάντα σε ότι και αν κάνουμε είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των επισκεπτών μας. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει πάνω από όλα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις τεχνικές υποδομές και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Με αυτή την λογική κινηθήκαμε στο επιχειρησιακό μας πλάνο για τη Στύγα.

Ανθρώπινες ζωές δεν κινδύνεψαν και αυτό χάρη στις ενέργειες μας. Τώρα αν θέλουν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους να δώσουν ένα τόνο τραγικότητας στο όλο θέμα, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να σκεφτούν καλά γιατί το να βγάζουμε μία αρνητικότητα είναι κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει τόσο την λειτουργία του Χιονοδρομικού, όσο και την τουριστική δυναμική των Καλαβρύτων για την οποία φαντάζομαι ότι ενδιαφέρονται

Δεν έγιναν λάθος χειρισμοί, ούτε ανθρώπινα λάθη. Η χιονοστιβάδα ήταν τεχνητή, προέκυψε όμως από φυσικά αίτια. Όσοι ασχολούνται με το Χιονοδρομικό το ξέρουν καλά αυτό. Η καταστροφή που σημειώθηκε ήταν αποτέλεσμα των τόνων χιονιού που είχαν συγκεντρωθεί στις κορυφές του βουνού, κατά συνέπεια ήταν φυσική καταστροφή και η χιονοστιβάδα προκλήθηκε γιατί διαφορετικά όλος αυτός ο όγκος θα έπεφτε κάτω, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι κάναμε λάθος, ας μας πουν τουλάχιστον τι είναι αυτό που κάναμε; Γνωρίζουν; Ας μας πουν που ήταν το λάθος που κάναμε και ποιο είναι το σωστό που θα έκαναν αυτοί. Για μας ήταν επιτυχία το γεγονός ότι μέσα από όλο αυτό το θέμα καταφέραμε και προστατεύσαμε τις ανθρώπινες ζωές χωρίς να υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί. 

Όσο για τις επιπτώσεις της μη λειτουργίας της Στύγος μέχρι ώρας δεν έχει φανεί ένα αρνητικό αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα και στην προσέλευση του κόσμου στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο για να σας δώσω να καταλάβετε το πάρκινγκ ήταν γεμάτο από τα αυτοκίνητα επισκεπτών, ενώ κατέφτασαν και 21 λεωφορεία με κόσμο".