Σίγουρα είναι προφανές ότι η τελετή έναρξης δεν εξελίχτηκε όπως ο αρχικός σχεδιασμός και το γεγονός αυτό δεν ικανοποίησε ούτε τους διοργανωτές, αλλά ούτε και τα μέλη της δημοτικής αρχής από τη στιγμή που η εκδήλωση με τα καλλιτεχνικά δρώμενα που αποτελούσε το κύριο μενού της τελετής, δεν έγινε καν. 

Τι λένε όμως στον δήμο για το όλο θέμα και τι πραγματικά συνέβη και δεν είχαν φροντίσει οι αρμόδιοι να βάλουν ένα στέγαστρο για τον κόσμο ή μία τέντα για να προφυλαχθούν οι καλλιτέχνες και οι ηχητικές εγκαταστάσεις στην πλατεία Γεωργίου;

Αυτό που τονίζουν κύκλοι της δημοτικής αρχής και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον δήμαρχο είναι ότι το όλο ζήτημα δεν προέκυψε από προχειρότητα ή ανοργανωσιά των διοργανωτών. 

Εσκεμμένα δεν είχαν φροντίσει να προμηθευτούν προστατευόμενες εξέδρες ή να στήσουν μία τεράστια τέντα για να καλύψει τα πατάρια και τα μηχανήματα ανάμεσα στις τρεις ουσιαστικά σκηνές όπου θα γίνονταν τα δρώμενα, γιατί θα χανόταν η οπτική επαφή του κόσμου με τους καλλιτέχνες και τους καρναβαλιστές. 

Θα κρυβόταν επίσης το βίντεο του Παναγιώτη Φαφούτη και δεν θα έβλεπε κανείς το τι θα έκαναν αυτοί που βρίσκονταν στον προστατευόμενο χώρο. Αυτά ισχυρίζονται στον δήμο. Το καλλιτεχνικό σενάριο που είχε επιμεληθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σταύρος Τσακίρης, ήταν μόνο για ανοικτούς χώρους και αυτό είχε φανεί από τον τρόπο που είχαν τοποθετηθεί οι σκηνές.

Ο κόσμος θα είχε επαφή και από τις δύο πλευρές της πλατείας Γεωργίου και το όλο θέαμα θα ήταν ακόμα πιο απολαυστικό για τους καρναβαλιστές αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα της εκδήλωσης.  

Η προκήρυξη και οι προβλέψεις για τον καιρό

Άλλωστε, το ότι η έλλειψη τεντών ή προστατευμένων εξεδρών δεν ήταν θέμα προχειρότητας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η προκήρυξη του Καρναβαλικού Οργανισμού για την τελετή προέβλεπε καλυπτόμενες εξέδρες, όμως αυτές δεν βόλευαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω από το όλο εγχείρημα στο να πραγματοποιηθεί αυτό που είχαν στο μυαλό τους. 

Και αυτό που είχαν στο μυαλό τους θα ήταν κάτι εντυπωσιακό από κάθε άποψη, με τους οργανωτές να μιλούν για την καλύτερη έναρξη που θα είχε γίνει ποτέ.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τον καιρό οι ίδιοι κύκλοι απαντούν ότι η ενημέρωση που είχαν την Παρασκευή από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έδινε βροχή για την Πάτρα τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου. Κάτι που όμως άλλαξε το μεσημέρι του Σαββάτου.


Το κλειστό γήπεδο και το σενάριο της αναβολής

Από εκεί και πέρα από τη στιγμή που ο καιρός είχε άλλα σχέδια δύο πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν.

Η εκδήλωση της τελετής να γίνει σε ένα μεγάλο κλειστό γήπεδο, κάτι με βάση τα χρονικά όρια από τότε που έγινε γνωστό ότι ο καιρός θα ήταν βροχερός, ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί και το άλλο σενάριο ήταν η αναβολή της τελετής, κάτι που συζητούσαν για λίγα λεπτά οι διοργανωτές στην πλατεία Γεωργίου. 

Η αναβολή όμως θα σήμαινε ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση Πατρινό Καρναβάλι θα έπρεπε να πληρώσει τα διπλά λεφτά για την ίδια εκδήλωση. Κάτι που ασφαλώς σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες που δεν πήραν μέρος είχαν προχωρήσει σε ρήτρα και θα πληρωθούν έτσι και αλλιώς, έστω και αν τα δρώμενα δεν έγιναν. 

Στον δήμο υποστηρίζουν (κάτι που τόνισε και ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Νίκος Χρυσοβιτσάνος σε γραπτή του δήλωση) ότι τα δρώμενα αυτά θα γίνουν σε κλειστό χώρο, σε μία εκδήλωση που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Άρα τα λεφτά για την τελετή δεν θα πάνε χαμένα.


Ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου

Η δημοτική αρχή, άλλωστε είναι ικανοποιημένη από την συμμετοχή του κόσμου, από τις δράσεις που έγιναν ανήμερα της τελετής, από τους καρναβαλιστές και την συνεργασία μαζί τους, αλλά και γενικότερα από το κλίμα που υπήρχε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. 

Ωστόσο, παραδέχονται το στραπάτσο που έπαθαν σε ότι αφορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα που δεν έγιναν κατά την διάρκεια της τελετής, τονίζοντας ότι θα επανορθώσουν μέσα στους επόμενους δύο περίπου μήνες που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καρναβάλι, με δράσεις και πράγματα που θα γίνουν.

"Το φετινό καρναβάλι θα είναι πολύ καλό και θα το δείτε" έλεγαν άνθρωποι του Καρναβαλικού Οργανισμού. Αφήνοντας παράλληλα και μία υπόσχεση: Στη τελετή λήξης θα παίξουν τα... ρέστα τους!