Ανοίγει τις πόρτες του την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο φιλοξενείται φέτος για 1η φορά στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, εγκαινιάζοντας το πρωί, την εκπαιδευτική ζώνη, η οποία σημειώνει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία της Πάτρας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεχιστούν οι προβολές για το ευρύ κοινό ενώ στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης(ώρα 7.30 μ.μ).

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό. Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Ισότητα των Δύο Φύλων, με πλήθος προσκεκλημένων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών μερικοί από τους οποίους θα βρίσκονται στην πόλη της Πάτρας όπως ο Κωνσταντίνος Φόλας, ο Ιταλός Tomas Kunstler, η Ελένη Αλεξανδράκη και ο Τάκης Σακελλαρίου.

Πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα, συνολικά τις μέρες που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ, θα προβληθούν 15 ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική ζώνη (09:00-12:00), οποία είναι ανοιχτή και για το ευρύ κοινό, και 12 ντοκιμαντέρ στη ζώνη κοινού (18:00-21:00). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Αίγλη, στη VESO MARE, στα πλαίσια της συνδιοργάνωσης με το Δήμο Πατρέων και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

9 π.μ. Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Μακεδών | Bernard George (52)'

Η ταινία αναδεικνύει τα ίχνη του υλικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Mέσα από μια νέα οπτική, ο ηθοποιός Jonathan Hostier, μετενσαρκώνει τον Μ. Αλέξανδρο, του δίνει φωνή και σύγχρονη πνοή.

10 π.μ.  Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης  | Πάνος Ανέστης (40’)

Η Ιταλία της Αναγέννησης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς για την περίοδο που οι ιστορικοί ονομάζουν «Επιστημονική Επανάσταση». Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Γαλιλαίου.

10:45 π.μ. Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ -Τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι  | Πάνος Ανέστης (30’)

Ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα και φτάνοντας στις αρχές του 17ου διαβαίνουμε τα περίεργα και μυστήρια μονοπάτια που οδήγησαν τρεις μεγάλους αστρονόμους  να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τους ουρανούς και τ' αστέρια!

11:30 π.μ. Το κυνήγι του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Αναχώρηση για τη Γεωργία | Franz Leopold Schmelzer, Gerhard Rekel (43’)

Ο Ιάσονας, πρίγκιπας της Ιωλκού, και οι 50 Αργοναύτες του, ταξίδεψαν μέχρι το τέλος του τότε γνωστού κόσμου, στην Kολχίδα αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι πίσω από τον αρχαίο μύθο βρίσκεται η πρώτη τεκμηριωμένη εκστρατεία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΖΩΝΗ ΚΟΙΝΟΥ

6 μ.μ. Stealing Rodin | Cristóbal Valenzuela Berríos (79')

Όταν ένα δημοφιλές γλυπτό του Rodin για λίγο εξαφανίστηκε από μία έκθεση στο Santiago, η “κλοπή” έγινε μια πολύ προκλητική δήλωση, οργανωμένη από έναν ανεπτυγμένο για την ηλικία του μαθητή τέχνης.

7.30 μ.μ. ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

8 μ.μ. Ενα δέντρο θυμάται | Κωνσταντίνος Φόλλας (86')

Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.     ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

9:30 μ.μ. Queen Mimi | Yaniv Rokah (75')

Αναγκασμένη στα 50 της να ζει στο δρόμο, η Μίμι βρίσκει το "σπίτι" της σε ένα καθαριστήριο της Σάντα Μόνικα, το οποίο έχει κάνει καταφύγιο τα τελευταία 20 χρόνια. Η αγάπη της Μίμι για το... ροζ, το να ζει χωρίς να κοιτάει πίσω, την... εκτόξευσαν από άστεγη στα κόκκινα χαλιά του Χόλιγουντ.

ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

9 π.μ.  Τι σκέφτονται τα ζώα | Michael Bicks (54΄)

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζουμε αν μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτονται τα ζώα.

10 π.μ.  Το μεγάλο μυστήριο των μαθηματικών | Dan McCabe (54’)

Η NOVA οδηγεί τους θεατές σε μια περιήγηση μαθηματικού μυστηρίου – σε μια τολμηρή εξερεύνηση της εκπληκτικής δύναμης των μαθηματικών ανά τους αιώνες. Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Mario Livio, μαζί με ένα επιτελείο από μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς, παρακολουθούν τα μαθηματικά από τον Πυθαγόρα στον Einstein και ακόμη πιο πέρα, όπου όλα οδηγούν στον απόλυτο γρίφο: Είναι τα μαθηματικά μια εφεύρεση ή μια ανακάλυψη;

11 π.μ.  Αρχαίος Υπολογιστής/ Ancient Computer | Paula S.Apsell (52’)

Προσβεβλημένα από άλατα 2.000 ετών, τα υψηλού επιπέδου μηχανικής γρανάζια είναι εμφανή μέρη μίας μυστήριας συσκευής που χρονολογείται στο 50 Π.Κ.Ε. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ακτινών X, και εργαζόμενοι πάνω στη συνειδητοποίηση ότι τα οδοντωτά γρανάζια αντιστοιχούν σε πρώτους αριθμούς που σχετίζονται με την Αστρονομία, η συσκευή αποκαλύπτεται ως ο αρχαιότερος γνωστός υπολογιστής που χρησιμοποιούταν για να προβλέπει εκλείψεις και να αναπαριστά τις πλανητικές κινήσεις.  

ΖΩΝΗ ΚΟΙΝΟΥ

6 μ.μ. Piripkura, | Bruno Jorge, Mariana Oliva (79')

Το “Piripkura” ρίχνει φως στη τραγωδία που πέφτει πάνω στις αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου-στη συστηματική βία που χρησιμοποιείται εναντίον τους με συνεχή και απειλητική παρουσία. Παρά την απίστευτη αντοχή και επιμονή των τελευταίων των Piripkura, μια αναπόφευκτη ερώτηση πλανάται: Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει;

7.30 μ.μ. Κωστής Παπαγιώργης: Ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος | Ελένη Αλεξανδράκη (92’)

Η δημιουργός Ελένη Αλεξανδράκη σκύβει πάνω από τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοητές και συνθέτει το πορτρέτο του φίλου της μέσα από το έργο του και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον θαύμασαν και τον αγάπησαν - μια διαφωτιστική εμπειρία για τα βιώματα και τα θέματα που διαπότισαν το έργο, τη ζωή, τη σκέψη και την ψυχή του.  ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

9 μ.μ.  Transitory lives | Δημήτρης Λαμπρίδης, Thomas Kunstler (55')

Ένα ντοκιμαντέρ για τους  Ali, Amjad και Ahmad και την μετάβασή τους σε μια νέα ζωή.  Αλλά πόσο θα πρέπει να περιμένουν αυτή να ξεκινήσει;         ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

9 π.μ. Η αποκάλυψη του Χέοπα | Florence Tran (52΄)

Είναι το μοναδικό από τα επτά θαύματα του κόσμου που υπάρχει μέχρι σήμερα. Πέντε εκατομμύρια τόνοι πέτρας στοιβάζονται σε 146 μέτρα ύψος εδώ και 4.500 χρόνια! Η μεγάλη πυραμίδα του Xέοπα είναι η πιο ψηλή, η πιο μεγάλη αλλά και η πιο αινιγματική απ' όλες τις φαραωνικές κατασκευές.

10 π.μ. Remains | Ειρήνη Χατζή (40’)

Μέσα από το ταξίδι μιας ντομάτας από το χωράφι στον πάγκο της αγοράς, ένας ακτιβιστής, ένας μάγειρας της κοινωνικής κουζίνας, ένας σεφ, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τρεις εκπρόσωποι οργανισμών που λειτουργούν στην Αθήνα σε διαφορετικά στάδια της διαδρομής των τροφίμων, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες σχετικά με τα αίτια του γιατί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τη συσχέτιση του φαινομένου με την κρίση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού υπερ-καταναλωτισμού και τις λύσεις που προτείνουν.

11 π.μ.  Ερευνώντας το παρελθόν: Κρήτη, στις ρίζες του λαβύρινθου | Dominique Adt (26’)

Ο Philippe Charlier αναζητά τις ρίζες ενός από τους σημαντικότερους μύθους της ανθρωπότητας: του λαβύρινθου, αυτού του δαίδαλου όπου που ζούσε ο Μινώταυρος. Το φιλμ διερευνά τους πρώτους χώρους λατρείας της αρχαιότητας: τα σπήλαια του νησιού και ανακαλύπτει τον Μεγάλο Λαβύρινθο: ένα δίκτυο από τεχνητές υπόγειες σήραγγες που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί και κινηματογραφούνται για πρώτη φορά.

12 μ. I am here / Iο sono qui |  Gabriele Gravagna (32’)

Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή σε όλους τους νέους που φτάνουν μόνοι στην πατρίδα μας και θέλουν να ξεκινήσουν να ζουν, να ελπίζουν, να ξαναπιστέψουν σε ένα μέλλον. Συγκεκριμένα εστιάζει στις ιστορίες τριών νέων αγοριών τα οποία, αναγκασμένα για διάφορους λόγους,  να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους σε αναζήτηση ενός ασφαλούς μέρους να ζήσουν, κατέληξαν στην πόλη του Παλέρμο όπου φιλοξενούνται στα τοπικά κέντρα προσφύγων.

ΖΩΝΗ ΚΟΙΝΟΥ

6 μ.μ. Exiles | Bernadette Weber (75’)

Το νόημα της εξορίας καθορίζεται από το άτομο, που τη ζει. Σήμερα όπως και χθες. Αν δεν μπορείς να επιστρέψεις στην πατρίδα σου, ο μόνος τρόπος είναι να φτιάξεις για τον εαυτό σου ένα καινούργιο σπίτι. Αν έχεις χάσει όλα τα άλλα, το μόνο που μένει είναι να μη χάσεις τον εαυτό σου.

7.30 μ.μ. METAστοιχεια για το 2017 | Γιώργος Ζέρβας (80’)

Τι σχέση έχουν μια ναυαγοσώστρια που μαθαίνει κολύμπι στους πρόσφυγες, δύο τυφλοί που επικοινωνούν με τη γλυπτική στον Φάρο Τυφλών, το στήσιμο του πρωτοσέλιδου μιας μεγάλης εφημερίδας, ένας Σύρος ψάλτης και μουσικός; Αυτά, μαζί με αρκετά άλλα, αποτελούν τις ψηφίδες του μωσαϊκού μιας εκδοχής της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, όπου κυριαρχεί η αλληλεγγύη, η ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας, ο αναστοχασμός της ζωής μας με τη διεκδίκηση μιας πιο πνευματικής καθημερινότητας.

9 μ.μ.  Νίκος Mαμαγκάκης: Λόγος Τελευταίος |  Τάκης Σακελλαρίου (63’)

Ο Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

9 π.μ. Οι εμπειρογνώμονες της Αρχαιολογίας | Pierre-Emmanuel Lyet (20’)

Η προϊστορία του Homo Sapiens – Η Νεολιθική Εποχή -  Οι γαλάτες – Η Ρωμαϊκή Γαλατεία – Ο Πρώτος Μεσαίωνας

9.30 π.μ. Witness the Past | Αγγελή Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας (30΄)

Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με θέμα την αρχαιοκαπηλία και την αρχαιολογία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο

10 π.μ. Τόλμησε να ταξιδέψεις | Ross Shakin, Dominique Görlitz (52')

Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ εξερευνά ένα από τα μεγαλύτερα, άλυτα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας: Είχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αμερικής επαφές με τον Παλιό Κόσμο πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492;  

11 π.μ. Ολκάς: Από το Βόσπορο στο Αιγαίο και την Κύπρο. Μεσαιωνικά Λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής | Γιώργος Μπότσος (51’)

«Ολκάς» στα βυζαντινά χρόνια ήταν το εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα και μετέφερε αγαθά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και πέρα από αυτή. Εκτός όμως από εμπορεύματα, μετέφερε ιδέες, αξίες, καλλιτεχνικές τάσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις που επηρέασαν σημαντικά τη μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

ΖΩΝΗ ΚΟΙΝΟΥ

6 μ.μ.  Sonita | Rokhsareh Ghaemmaghami (90')

Οταν η οικογένειά της προσπάθησε να την πουλήσει ως νύφη για γάμο, μια νεαρή Αφγανή πρόσφυγας στο Ιράν διοχετεύει τα βάρη της και αρπάζει το πεπρωμένο της μέσω της μουσικής.

7.30 μ.μ.  Guerrilla Voices | Sjoerd van Grootheest (74’)

Από τη στιγμή που υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τις επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις, μια ομάδα με πάνω από 200 επαναστάτες μπήκαν σε μια ζώνη μετάβασης και κανονικοποίησης

9 μ.μ.  Writing on the city | Κeywan Κarimi (60')

Μέσα στην αναστάτωση που ακολούθησε την ιρανική επανάσταση, η πολλαπλή ποικιλία γκράφιτι έδωσε χρώμα στην Τεχεράνη. Οι τοίχοι της έγιναν το κοινωνικοπολιτικό θερμόμετρο της ιρανικής κοινωνίας. Ένας νέος τρόπος για δημόσια έκφραση γεννήθηκε.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.peloponnisosdocfestival.com