Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, το πρωί του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα μπει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών. Το πιθανότερο είναι να συζητηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στην επιτροπή και την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο μεταξύ, το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στην επιτροπή, δήλωσε το Σάββατο ο Γιώργος Μαυρωτάς, δίνοντας τέλος στο σίριαλ για το αν υπάρχει η πλειοψηφία, προκειμένου να εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος και βουλευτής μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός, που είναι τώρα μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη θέση του Σπύρου Δανέλλη, θα αντικατασταθεί από τον κ. Μαυρωτά καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ.Μαυρωτάς ανέφερε ότι στην σχετική ψηφοφορία θα ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία. Αυτο σημαίνει ότι οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τον κ. Μαυρωτά συγκροτούν την πλειοψηφία των 28 βουλευτών και έτσι δίνουν την δυνατότητα να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια, χωρίς να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσει άλλον βουλευτή ή να προχωρήσει σε άλλη κοινοβουλευτική ενέργεια.

Τι αναφέρει η εισηγητική έκθεση

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει την διαφορά μεταξύ Ελλάδος και πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με το όνομα της τελευταίας. Προβλέπει επίσης τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας και διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και τον σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ακόμη αναφέρεται ότι η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την ενδιάμεση συμφωνία για λύση ERGA ONMES, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού. Με την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα. Συνεπώς με τη Συμφωνία εγκαθιδρύεται μια περίοδος φιλίας, καλής γειτονίας, συνεργασίας και αναβάθμισης σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των μερών. Ακόμα, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, η Συμφωνία σταθεροποιεί την όλη περιοχή των Βαλκανίων και αναδεικνύει τη χώρα μας ως πρωταγωνιστικη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας σε αυτήν αναβαθμίζονται σημαντικά το διεθνές της κύρος.