Την αναπτυξιακή υποχώρηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνει σε δήλωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Σπηλιόπουλος, ασκώντας ταυτόχρονα αυστηρή κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή.

Η πλήρης δήλωση του Κώστα Σπηλιόπουλου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα έτη 2015 και 2016, οι πιο κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βαίνουν επιδεινούμενοι.

Σε ότι αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά Περιφέρεια, η Δυτική Ελλάδα το 2015 ήταν στα 7,206 δισ. ευρώ για να υποχωρήσει το 2016 στα 7,010 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 2,7%.

Σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά Περιφέρεια, η Δυτική Ελλάδα το 2015 ήταν στις 12.159 ευρώ για να υποχωρήσει το 2016 στις 12.058 ευρώ καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,8%.

Με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Δυτική Ελλάδα παραμένει η τρίτη φτωχότερη Περιφέρεια της χώρας, αφού χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν μόνο οι Περιφέρειες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι τόσο η Ήπειρος όσο και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κατά το 2016, σε σχέση με το 2015, βελτίωσαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους κατά 1,5% και 1,3% αντίστοιχα, όταν η Δυτική Ελλάδα το μείωσε κατά 0,8%.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και μόνο η απερχόμενη περιφερειακή αρχή του κ. Κατσιφάρα δηλώνει ικανοποιημένη από την αναπτυξιακή της επίδοση. Η μεν περιφερειακή αρχή ας ρίξει μια ματιά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι δε πολίτες ας αναλογιστούν ότι είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να αλλάξει σελίδα και ηγεσία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».