O Λιονέλ Μέσι σκόραρε στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Eϊμπάρ κι έγινε όχι μόνο ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της La Liga με 400 γκολ, αλλά και ο πρώτος που έχει στο ενεργητικό του τόσα γκολ με τη φανέλα μίας μόνο ομάδας στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Πώς, όμως, προέκυψε αυτός ο μαγικός αριθμός; Η εφημερίδα “Mundo Deportivo” αποτύπωσε σ' ένα εντυπωσιακό γράφημα τα 400 γκολ (137 μονά γκολ, 83 ματς με δύο γκολ, 27 χατ-τρικ και τέσσερα πόκερ (ματς με τέσσερα γκολ) του Αργεντινού σουπερστάρ σε 435 παιχνίδια (έχει σκοράρει σε 251 διαφορετικά ματς από τα συνολικά 435). Βέβαια, έχει πετύχει συνολικά 576 γκολ σε 659 αγώνες της Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο "Pulga" έχει πετύχει τα 327 εξ αυτών με το αριστερό του πόδι, τα 58 με το δεξί του, τα 14 με το κεφάλι του κι ένα με το... χέρι του. Κι όμως τα περισσότερα γκολ (106) τα έχει βάλει από το 76ο λεπτό και μετά. Παρατηρείται ισορροπία στα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα, λιγότερα πετυχαίνει όπως είναι φυσιολογικό στο πρώτο τέταρτο κάθε αναμέτρησης.

Τη μερίδα του λέοντος (231) - πάνω από το 50% - από τα 400 γκολ τα έχει πετύχει στα εντός έδρας ματς, ενώ έχει σκοράρει από τη σεζόν 2004-2005 κόντρα σε 37 διαφορετικές ομάδες της ισπανικής λίγκας (δεν έχει σκοράρει κόντρα σε Κάντιθ, Χερέθ και Μούρθια, τις οποίες έχει αντιμετωπίσει μία ή δύο φορές). Η ομάδα που έχει υποφέρει πιο πολύ, είναι η Σεβίλλη (25 γκολ έχει δεχθεί συνολικά). Το έχει καταφέρει, μάλιστα, με επτά διαφορετικούς προπονητές.

Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρντιόλα παραβίασε τις αντίπαλες εστίες 138 φορές, με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο 106, ενώ με τον Ερνέστο Βαλβέρδε ήδη έχει 51 και συνεχίζει. Έχει βάλει γκολ κόντρα σε 122 διαφορετικούς προπονητές (μεγαλύτερο θύμα ο Μεντιλίμπαρ με 21 γκολ), κόντρα σε 95 διαφορετικούς γκολκίπερ (αγαπημένο του "θύμα" ο Ντιέγκο Άλβες με 21).

Ποιος συμπαίκτης, όμως, του έχει δώσει τις περισσότερες ασίστ; Είναι ο Λουίς Σουάρες με 29, ακολουθεί ο Ντάνι Άλβες (πλέον της Παρί Σεν-Ζερμέν) με 25 και ο Τσάβι (πλέον της Αλ Σαντ) με 21. Κι αν δεν έχετε βεβαιωθεί για το πόσο σημαντικός ή... εξωπραγματικός είναι ο Λίο, αρκεί να υπολογίσετε ότι η Μπαρτσελόνα έχει πανηγυρίσει 220 νίκες σε ματς που έχει σκοράρει, 27 ματς ήλθαν ισόπαλα και μόνον επτά βρήκαν τους "μπλαουγκράνα" ηττημένους.


Πηγή: filathlos.gr