Σκουραίνουν τα πράγματα για τους καπνιστές, στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, μετά την απόφαση που έχουν πάρει οι φορείς για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. 

Ήδη οι πρώτοι έλεγχοι από κλιμάκια στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας έχουν ξεκινήσει, με τους ελεγκτές να ζητούν σε πρώτη φάση την εφαρμογή του νόμου, ζητώντας από τα μαγαζιά να μην αφήνουν τους πελάτες τους να καπνίζουν στους εσωτερικούς τους χώρους. 

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης που στηρίζει την προσπάθεια αυτή για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενημέρωσε τα μέλη του για τους επικείμενους ελέγχους που, αναμένεται να γίνουν πιο εντατικοί της επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με τον νόμο πλέον δεν θα πρέπει να υπάρχουν καν σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τασάκια. Για αυτό και σε πολλά από τα καταστήματα εστίασης οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν μαζέψει. Αρκετά μαγαζιά δείχνουν να έχουν την προθυμία για να ακολουθήσουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου και μέχρι ώρας υπάρχει καλή διάθεση απέναντι στους ελέγχους που γίνονται. 

Ο προβληματισμός τους όμως είναι για το αν όλα τα καταστήματα τηρήσουν την γραμμή που έχει αποφασίσει ο ΣΚΕΑΝΑ, έτσι ώστε να μην υπάρξει στην πορεία ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ο ΣΚΕΑΝΑ από την πλευρά του ευελπιστεί ότι τα μέτρα αυτά και οι έλεγχοι θα έχουν το αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα και ότι τα μέλη του θα ανταποκριθούν στην εφαρμογή του νόμου. 

Ωστόσο, ορισμένα καταστήματα μέχρι ώρας δεν δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί, ενώ άλλοι επαγγελματίες δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο που πάνε να επιβάλλουν τον αντικαπνιστικό νόμο, θεωρώντας ότι το όλο θέμα θα έχει αντίκτυπο και στον τζίρο των μαγαζιών τους. 

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες

Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, επιβάλλοντας στους καπνιστές από 50 έως και 100, ενώ στην επιχείρηση που ανέχεται αυτή την κατάσταση τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και φτάνουν έως και τα 10.000. 

Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας των προστίμων είναι ότι στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τις περασμένες ημέρες έξι σύλλογοι της Πάτρας και της Αχαΐας, σε ανακοίνωση τους έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην υγεία που συμβαίνει μέσα σε ένα σύννεφο καπνού! 

Το όλο θέμα αφορά τη δημόσια υγεία και πλέον όλα δείχνουν ότι υπάρχει η διάθεση, ακόμα και από τους ίδιους τους καπνιστές (σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις) για να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, δίχως ημίμετρα και συμβιβασμούς.