Ασχολείται με τις μεγάλες αποστάσεις και το τρέξιμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ήδη έχει πάρει μέρος σε μαραθώνιους και ημι- μαραθώνιους που γίνονται σε διάφορα μέρη της χώρας, ενώ ξεχωρίζει φυσικά στην μέχρι τώρα πορεία του, η συμμετοχή του στον Κλασικό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, τον περασμένο Οκτώβρη, όπου όπως λέει έζησε μία ανεπανάληπτη εμπειρία. 

Ο Δημοσθένης Τζανάκος (γιος του Νίκου Τζανάκου) είναι ένα παιδί αρκετά δραστήριο σε πολλούς τομείς και παρά τα 22 του χρόνια έχει αρκετές εμπειρίες από ταξίδια, γνωρίζοντας μέρη και έχοντας πάντα ως μία από τις βασικές του ενασχολήσεις το τρέξιμο. Η άλλη βασική του απασχόληση είναι οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. 

Ο αθλητής του σωματείου της Πάτρας "Φειδιππίδης", αγάπησε το τρέξιμο και τον αθλητισμό μέσα από αυτόν και σκοπεύει μετά τη συμμετοχή που είχε στον Κλασικό Αυθεντικό Μαραθώνιο να τρέξει μέσα στο 2019, τόσο στο μαραθώνιο της Βιέννης, όσο και στον ημι-μαραθώνιου της Πράγας.

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει κάνει αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη, ενώ εργάζεται περιστασιακά στην Disneyland του Παρισιού. Πλέον ετοιμάζεται να πάει στη Βουδαπέστη το επόμενο εξάμηνο, σε πρόγραμμα του Erasmous. Και εκεί μη νομίζετε. Στο τρέξιμο θα είναι. 

P.E.: Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και το τρέξιμο;

Δ.Τ.: "Μετά το λύκειο και λόγω πολλών υποχρεώσεων με το πανεπιστήμιο, χρειαζόμουν μια ενασχόληση που να με βοηθάει να χαλαρώνω και να περνάω δημιουργικά το χρόνο μου. Πάντα ασχολιόμουν με τον αθλητισμό και το τρέξιμο, απλώς πριν 4 χρόνια ξεκίνησα να τρέχω μεγάλες αποστάσεις, οι οποίες μεγάλωναν όλο και περισσότερο. Ήταν δηλαδή ένας τρόπος να χαλαρώνω, ενώ ταυτόχρονα έμενα σε καλή φυσική κατάσταση".

P.E.: Τι σημαίνει για σένα το να τρέχεις; Είναι ένα στοιχείο που είναι πλέον κομμάτι του εαυτού σου; Είναι μία “φιλοσοφία”;

Δ.Τ.: "Το τρέξιμο πια είναι ένα κομμάτι της καθημερινής μου ζωής. Πέρα από το πόσο καλό μου κάνει στο σώμα και στη φυσική κατάσταση, χρειάζομαι να τρέχω κάθε μέρα για να κρατάω ανεβασμένη την ψυχολογία μου και να νιώθω υγιής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κομμάτι του εαυτού μου πια, αφού δεν μπορώ να φανταστώ πολλές μέρες να περνάνε χωρίς να τρέχω".


P.E.: Όταν τρέχεις, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τι σκέφτεσαι συνήθως; Λένε πολλοί ότι την ώρα εκείνη παίρνουν σημαντικές αποφάσεις.

Δ.Τ.: "Το τι σκέφτονται οι δρομείς όταν τρέχουν είναι μια καλή ερώτηση. Στην αρχή εγώ είχα ξεκινήσει ακούγοντας μουσική. Με τον καιρό όμως κατάλαβα ότι το να τρέχεις με τις σκέψεις σου είναι πολύ ωφέλιμο. Σκέφτεσαι τα προβλήματα που πρέπει να λύσεις, κάνεις σχέδια για το μέλλον, σκέψεις για την εξέλιξη της μέρας. Εγώ προσωπικά αυτό κάνω.

Στο τρέξιμο, το σώμα, άρα και το μυαλό βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο δρομέας δηλαδή κατά την άποψη μου έχει αρκετά καθαρό μυαλό για να κάνει σκέψεις, τις οποίες ίσως να μην μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια της μέρας, λόγω υποχρεώσεων και γρήγορων ρυθμών ζωής. Είναι σκέψεις που εγώ προσωπικά απολαμβάνω να κάνω. Ειδικά όταν έχουν να κάνουν με το μέλλον και με αποφάσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη σκέψη".

P.E.: Εσένα πώς σε έχει βοηθήσει ο αθλητισμός στη ζωή σου και γενικότερα το τρέξιμο;

Δ.Τ.: "Ο αθλητισμός γενικά με έχει βοηθήσει αρκετά σε διάφορα κομμάτια της ζωής μου. Πέρα από τα προφανή που έχουν να κάνουν με δραστηριότητες που απαιτούν φυσική κατάσταση, στις οποίες έχω δει μεγάλη βελτίωση, ο αθλητισμός σε ηρεμεί. Με την εκτόνωση λοιπόν κατά τη διάρκεια της άσκησης, η μέρα γίνεται πιο ικανοποιητική και χαρούμενη".

P.E.: Έχεις αγωνιστεί σε μεγάλες διοργανώσεις. Πες μας τις σημαντικότερες από αυτές;

Δ.Τ.: "Νομίζω ότι η σημαντικότερη διοργάνωση στην οποία έχω αγωνιστεί είναι ο αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Αυτό και λόγω της φήμης του παγκοσμίως ως ο καλύτερος και δυσκολότερος μαραθώνιος του κόσμου, αλλά και λόγω της προετοιμασίας που προσωπικά χρειάστηκε να κάνω για να τον τρέξω με επιτυχία.

Ο ΑΜΑ είναι μια δύσκολη προσπάθεια και διαφορετική για τον καθένα. Κάθε δρομέας έχει τους δικούς του στόχους και έτσι ο μαραθώνιος γίνεται μια ατομική προσπάθεια με διαφορετική σημασία για τον καθένα. Για μένα είναι ένα ταξίδι μέσα στο οποίο πρέπει να αποδείξω στον εαυτό μου πως μπορώ να αντεπεξέλθω στα πάντα".


P.E.: Κάποιες εμπειρίες μέσα από αυτές που σου έχουν μείνει αξέχαστες; 

Δ.Τ.: "Όσον αφορά στις εμπειρίες που έχω αποκτήσει μέσω των αγώνων δρόμου, νομίζω ότι εκτός της εμπειρίας της διαδικασίας του αγώνα, με όλους τους δρομείς στην εκκίνηση και με το ανταγωνισμό για το βάθρο, μεγάλη σημασία έχει η εμπειρία της προετοιμασίας. Γνωρίζω τον εαυτό μου μέσα από αυτή και βλέπω μέχρι που μπορώ να φτάσω, ποια είναι τα όρια μου. Αυτή είναι η πιο δυνατή εμπειρία που κερδίζω μέσα στους αγώνες".

P.E.: Δύο λόγια για το σωματείο του Φειδιππίδη και το έργο που έχει κάνει στην Πάτρα;

Δ.Τ.: "Τίποτα από όσα ανέφερα όμως δεν θα υπήρχε για μένα προσωπικά αν δεν ήταν ο σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας (Σ.Μ.ΑΧ.) Φειδιππίδης και οι φίλοι του συλλόγου με τους οποίους τρέχουμε παρέα. Ο Φειδιππίδης είναι ένα από τα παλαιότερα σωματεία τέτοιου χαρακτήρα στην Πάτρα και έχει καταφέρει να κρατήσει οικογενειακό κλίμα για όλα τα μέλη του. Για αυτό και μου αρέσει και είμαι περήφανος που είμαι μέλος σε έναν τέτοιο σύλλογο με πολλούς και καλούς φίλους. Δεν προσφέρει όμως στα μόνο στα μέλη του". 

P.E.: Ο Φειδιππίδης πέρα από τον αθλητισμό, είναι ένα σωματείο με έντονο κοινωνικό πρόσωπο... 

Δ.Τ.: "Ασφαλώς έχει και κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τον Οκτώβριο 2017 αποδόθηκε το ποσό των 4.675€ στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο ατόμων με νοητική υστέρηση «Η Μέριμνα» και τον Δεκέμβριο του 2018 το πόσο των 2.793,13 στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παιδιών «Kιβωτός Αγάπης», μέσω του Φειδιππίδη και της Ομοσπονδίας Μαζικού Αθλητισμού (ΕΟΣΛΜΑ-Υ), από τους Μαραθωνίους της Αθήνας, καθώς επίσης έχει εγκριθεί προς απόδοση ανάλογο ποσό, στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο.

Όλα αυτά οφείλονται στα στελέχη του συλλόγου, που ακούραστα, αδιάκοπα και χωρίς κάποια επιβράβευση, πέρα της προσωπικής, προσφέρουν στην Πάτρα και δεν αφήνουν τον σύλλογο ως ένα απλό αθλητικό σωματείο. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο". 


P.E.: Tι άλλες ασχολίες έχεις πέρα από το τρέξιμο; 

Δ.Τ.: "Πέρα από μερική απασχόληση ως συνοδός γκρουπ από το εξωτερικό για το ταξιδιωτικό γραφείο PELOPONNES TRAVEL SERVICES, εργάζομαι ανά περιόδους, όταν δηλαδή μπορώ να λείπω από την Πάτρα και το πανεπιστήμιο, στην Disneyland του Παρισιού.

Εκεί έχω τη θέση του ticketing host, είμαι δηλαδή στην είσοδο του πάρκου (υποδοχή, εξυπηρέτηση πελατών, πώληση εισιτηρίων κλπ). Είναι μια υπέροχη επαγγελματική εμπειρία να δουλεύω στη Γαλλία, και πόσο μάλλον στο μεγαλύτερο και πιο διάσημο πάρκο αναψυχής του κόσμου, τη Disneyland".

P.E.: Αγωνιστικά ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2019 και που θα πάρεις μέρος;

Δ.Τ.: "Το εξάμηνο που έρχεται θα βρίσκομαι στην Βουδαπέστη με το πρόγραμμα Erasmus του πανεπιστημίου Πατρών. Έχω αποφασίσει να συνεχίσω το τρέξιμο εκεί και θέλω πολύ να πάρω μέρους σε κάποιους ευρωπαϊκούς αγώνες στους επόμενους μήνες, όπως ο ημιμαραθώνιος της Πράγας και ο μαραθώνιος της Βιέννης.

Οι Ευρωπαϊκοί Μαραθώνιοι είναι κάτι διαφορετικό και νομίζω πως θα είναι απίθανη εμπειρία να μπορέσω να αγωνιστώ στο εξωτερικό με την μπλούζα του Φειδιππίδη. Για το 2019 λοιπόν περιμένω με ανυπομονησία να κάνω κάτι διαφορετικό και δημιουργικό".