«Ήρθε το τέλος της εποχής Τσίπρα;», διερωτάται η Citibank, αναλύοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Στο report προς τους πελάτες της η τράπεζα, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, σημειώνει πως δεν είναι έκπληξη το «διαζύγιο» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ επισημαίνει πως έχουν αυξηθεί ξεκάθαρα οι πιθανότητες διενέργειας πρόωρων εκλογών, πιθανότατα τον Μάιο. Από την άλλη η Citibank εκτιμά πως, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, είναι λίγες οι πιθανότητες να γίνει πισωγύρισμα στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις.

Πιο αναλυτικά, η Citibank αναφέρει:

«Ο συνασπισμός Δεξιάς- Αριστέρας του ΣΥΡΙΖΑ και των εθνικιστών ΑΝΕΛ άντεξε περισσότερο από ότι αναμενόταν όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2015. Πέρα από τη διαφωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είναι έκπληξη ότι παίρνουν τώρα «διαζύγιο», λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές, για να απελευθερώσουν τα χέρια τους για την προεκλογική καμπάνια.

Ο Τσίπρας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες, παρότι έχουν αυξηθεί ξεκάθαρα οι πιθανότητες διενέργειες πρόωρων εκλογών την άνοιξη (πιθανόν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη φιλοευρωπαϊκή και φιλομεταρρυθμιστική ΝΔ (κατά 10-12 ποσοστιαίες μονάδες), που φαίνεται ότι πιθανότατα θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες να ανατραπούν οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις ή και να υπάρξει περισσότερη δημοσιονομική σπατάλη παραμένουν σχετικά χαμηλές, κατά την άποψή μας».