Οι χιονοστιβάδες πλήττουν τα Ευρωπαϊκά βουνά και πολλές περιοχές έχουν θρηνήσει θύματα (Μπάνσκο, Αυστρία). Εμείς πανηγυρίζουμε που για καλή μας τύχη δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες! Οι υλικές ζημιές όμως, καθώς και τα έσοδα που θα χαθούν, βάζουν σε κίνδυνο τα οικονομικά αποτελέσματα της σεζόν όχι μόνο του Χιονοδρομικού, αλλά και όλου του τουριστικού κλάδου. Πρόκειται για πολύ σοβαρό συμβάν και ένα πολύ μεγάλο παρ’ ολίγον ατύχημα.

Πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά τι δεν πήγε καλά. Δε θέλω να διανοηθώ ότι θα αντικαταστήσουμε τον πυλώνα, θα μαντάρουμε το συρματόσχοινο και θα περιμένουμε καρτερικά την επόμενη μεγάλη χιονόπτωση, ελπίζοντας σε μια καλή τύχη!

Προσοχή: λέγοντας διερεύνηση του συμβάντος δεν εννοούμε διενέργεια ανακρίσεων και αναγόρευση ενόχων, αλλά εντοπισμό διαδικασιών και υλικών που αστόχησαν, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Να μάθουμε από το πάθημα!

Σε παρόμοιες περιπτώσεις οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (ακόμη και για πολύ μικρότερο ύψος ζημιάς) διενεργούν έρευνα που καταλήγει σε διδάγματα και σχέδιο δράσης. Να πράξουμε και εμείς με υπευθυνότητα το ίδιο, και ας είναι η επιχείρηση δημοτική, και ας έρχονται εκλογές. Να βγουν οι υπεύθυνοι με παρρησία και ειλικρίνεια να μας πουν τι έμαθαν από αυτό το συμβάν και σε τι ενέργειες θα προβούν, ώστε να αποτραπεί επανάληψη στο μέλλον. Στο τέλος της γραφής δημόσιους πόρους διαχειρίζονται και οφείλουν δημόσιο απολογισμό.

Συγχαρητήρια στο προσωπικό για την αυταπάρνηση που επιδεικνύει! Έχουμε ένα θησαυρό στα χέρια μας - το ανθρώπινο δυναμικό του Χιονοδρομικού - για να διαφυλάξουμε όμως τις δουλειές τους, πρέπει να κρατήσουμε το χιονοδρομικό ανοιχτό και ασφαλές. Πλήρως ανοιχτό θα το ξαναδούμε δυστυχώς του χρόνου. Η ασφάλεια βεβαίως δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση!