Πολύ σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και προσωπικά στον νέο υπουργό Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη εξαπέλυσε στην Βουλή, μιλώντας στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορμή για την επίθεση η επιλογή του κ. Τσίπρα να ορίσει αντικαταστάτη και διάδοχο του Πάνου Καμμένου τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, ενώ ήταν ακόμα στο πόστο του. Αυτά έγιναν μόνο επι χούντας, με τον Σπαντιδάκη, είπε από το βήμα της βουλής ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποστρατεύθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του την προηγουμένη της ορκωμοσίας του, ενώ εντυπώσεις προκάλεσε η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με την στολή του εν ενεργεία αξιωματικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ανάληψη του υπουργείου από τον Ε. Αποστολάκη έγινε «καθ' υπόδειξη Καμμένου» και τόνισε οτι «ποτέ κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για τη θέση του υπ. Άμυνας».

Ο τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση ήταν επί χούντας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μάλιστα ακολούθησε και αντιπαράθεση με τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Θέλω να πω κάτι για τον κ. Αποστολάκη που διορίστηκε καθ υπόδειξη του Καμμένου: ποτέ καμία κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματο,ς εν ενεργεία στρατιωτικό. Με εξαίρεση τον Χηνοφώτη ο οποίος πρώτα όμως παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και όχι στο υπουργείο Αμυνας. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης, την 21η Απριλίου 1967» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και είπε οτι η σύγκριση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ του Ευάγγελου Αποστολάκη και του Σπαντιδάκη της χούντας ήταν κολοσσιαίο λάθος.

«Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει τις Ενοπλες δυνάμεις με τον στρατηγό της χούντας», είπε. «Η σύγκριση είναι ντροπή και πρέπει να ανακαλέσετε. Προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Ο τελευταίος εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός που ανέλαβε θέση στο υπουργείο Αμυνας ήταν πράγματι ο Σπαντιδάκης γιατί καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Το κάνατε εσείς. Σέβομαι τον ναύαρχο ως αξιωματικό. Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος που δέχτηκε την θέση. Την ευθύνη όμως έχετε εσείς κυριε Τσίπρα. Και να μας πείτε πόσο στοίχισε το σώου με τις υπερπτήσεις την ημέρα της παράδοσης παραλαβής», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Δέχομαι την μερική ανάκληση της αιχμής εναντίον του προσώπου. Οι Ενοπλες Δυνάμεις εχουν υψηλό φρόνημα. Δεν μπορείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις. Το μήνυμα της τοποθέτησης του Αποστολάκη είναι μήνυμα ισχυρό εναντίον όσων απειλούν την κυριαρχία της χώρας μας. Λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.