Βαρύ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα για την αδυναμία της να βάλει «φρένο» σε δίκτυο λαθρεμπορίας που εισήγαγε τεράστιες ποσότητες ειδών ένδυσης, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, από την Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα στο λιμάνι του Πειραιά και στους υπευθύνους των τελωνείων, που δεν κατάφεραν να «μπλοκάρουν» τη δράση του κυκλώματος. Αποτέλεσμα ήταν τα μέλη του δικτύου λαθρεμπορίας να μην πληρώνουν δασμούς και ΦΠΑ για τις πολύ μεγάλες ποσότητες ρούχων και υποδημάτων που περνούσαν σε χώρες της Ε.Ε., με πύλη την Ελλάδα.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η εγκληματική οργάνωση «γλίτωσε» από το 2015 τελωνειακούς δασμούς ύψους 2,5 δισ. Ευρώ, από τις έξι χώρες στις οποίες διακινήθηκαν τα προϊόντα. Αξίζει να τονιστεί ότι δεν έχουν υπολογιστεί οι απώλειες σε ΦΠΑ, που εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερες.

«Η OLAF είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως κατέληξε στα συμπεράσματά της μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για τη δράση του κυκλώματος το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Μαΐου 2018», σημείωσε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της και προσέθεσε: «Η OLAF έχει εκδώσει σύσταση για τα ελληνικά τελωνεία προκειμένου να καταβάλει το ποσό των 202,3 εκατομμυρίων ευρώ από τελωνειακούς δασμούς που δεν εισπράχθηκαν το διάστημα που δρούσε το κύκλωμα».

Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο για το πρόστιμο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι βασικές έδρες του κινεζικού κυκλώματος είναι η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

«Το σύνολο των υποθέσεων που ξεσκέπασε η OLAF φανερώνει ότι οι απατεώνες στοχοποιούν την ΕΕ ως σύνολο, επιλέγοντας σαν σημεία εισόδου τις χώρες όπου θεωρούν πιο εύκολη την εισαγωγή. Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών Αρχών των κρατών – μελών της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν με συντονισμένο τρόπο αυτά τα δίκτυα» καταλήγει η ανακοίνωση της OLAF.