Ένας περίπατος στους όχι και τόσο κεντρικούς δρόμους της Πάτρας ήταν και θα είναι μια ανεξάντλητη πηγή εξερεύνησης. Τι κι αν τους έχεις χιλιοπερπατήσει, πάντοτε κάτι θα βρεθεί να σου τραβήξει το βλέμμα, να σου κινήσει την περιέργεια, να σε κάνει να κοντοσταθείς να το κοιτάξεις ξανά, να σου σκαλίσει τη φαντασία και να σε ταξιδέψει σε περασμένες εποχές.

Σίγουρα θα σταμάτησες να θαυμάσεις για λίγο τις πανέμορφες σιδερένιες και ξύλινες πόρτες που κοσμούν ακόμα τα παλιά σπίτια της Πάτρας. Άλλοτε ερμητικά κλειστές με χορτάρια να ξεφυτρώνουν από τη χαραμάδα τους, άλλοτε μισάνοιχτες ως στήριγμα της οροφής που καταρρέει μέρα με τη μέρα, άλλοτε ετοιμόρροπες με μοναδικό στήριγμα το λουκέτο που τις συνδέει.


Ξύλινες πόρτες σήμερα δεν διασώζονται πολλές. Βέβαια υπάρχουν και εκείνες που οι ιδιοκτήτες των κατοικιών τις έχουν ανακαινίσει και τις έχουν μετατρέψει σε πραγματικά στολίδια. Οι ξύλινες πόρτες είχαν σιδερένιες χειροποίητες κλειδαριές με μεγάλα σιδερένια κλειδιά.

Οι σιδερένιες είχαν τζάμι, μπροστά από το οποίο υπήρχε μασίφ σιδερένιο κάγκελο σε πληθώρα σχεδίων. Σπάνια θα συναντήσεις πόρτα με το ίδιο σχέδιο στο κάγκελο! Τα χρώματα δε είναι ποικίλα.


Στην Πάτρα σε κάποιες παλιές συνοικίες υπάρχουν και τα δυο είδη και μάλιστα δεν θα παραλείψουμε και τις μεγάλες εξωτερικές καγκελόπορτες των αυλών που στα μεγάλα παλιά αρχοντικά της πόλης  αποτελούν ιδιαίτερα στολίδια μια άλλης εποχής.

Όλες ξεχωριστές έκλειναν (κάποιες συνεχίζουν ακόμα) τα δικά τους μυστικά…