Τα "λευκά" διαζύγια έχουν γίνει της μόδας στα χρόνια της κρίσης και έχουν παρουσιάσει μία σημαντική αύξηση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πριν από το 2009. 

Η αύξηση αυτή που δεν εξαιρεί την Πάτρα και την Αχαΐα έχει φτάσει το 25% και έχει να κάνει με τους ευνοϊκούς όρους που υπάρχουν για τις γυναίκες συζύγους σε ζητήματα που αφορούν τους φόρους, τα χρέη στις τράπεζες και γενικότερα τις εκπτώσεις σε λογαριασμούς, ακόμα και με την είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων. 

Οι γυναίκες που παίρνουν διαζύγιο και αναλαμβάνουν συνήθως την επιμέλεια τέκνων, αποκτούν πρόσβαση απευθείας στα κοινωνικά επιδόματα και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εφόσον βέβαια έχουν και ένα χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό εισόδημα. 

Τι είναι όμως τα "λευκά" διαζύγια που έχουν γίνει της μόδας, με ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να χτυπούν την πόρτα των δικηγορικών γραφείων για αυτό τον λόγο;

Πρόκειται για διαζύγια εικονικά όπου στην ουσία το ζευγάρι συνεχίζει να ζει με τον σύντροφο του κάτω από την ίδια στέγη, αλλά χωρίζουν στα ψεύτικα, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα επιδόματα και στους όρους που προβλέπονται σε χρέη και λογαριασμούς. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα χωρισμένο ζευγάρι προστατεύεται η κυρία, αλλά και η δεύτερη κατοικία από πλειστηριασμούς, ενώ το διαζύγιο δεν επιτρέπει να μπει χέρι στο λογαριασμό του "πρώην" από οφειλές στο δημόσιο και σε τράπεζες.

Υπήρχαν και παλιότερα οι όροι

Σύμφωνα με τους δικηγόρους όλοι αυτοί οι ευνοϊκοί όροι ίσχυαν και παλιότερα, όμως, τότε λίγοι ήταν αυτοί που χώριζαν μόνο και μόνο για να πάρουν κάποιο επίδομα ή για να σώσουν το σπίτι τους. Τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει.

Πάντως, μέσα στο ποσοστό της αύξησης των "λευκών" διαζυγίων, δεν πρέπει να αποκλειστεί και η αύξηση των πραγματικών διαζυγίων όπου τα ζευγάρια έχοντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα φτάνουν σε αυτή την απόφαση, μη αντέχοντας πλέον ο ένας τον άλλον.

Διαζύγια όπου τα ζευγάρια χωρίζουν συνήθως με αρκετά άσχημο τρόπο.