Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Αχαϊκής πρωτεύουσας είναι εκείνος του Παντοκράτορα στην Άνω Πόλη.

Παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικής, όσο και από πλευράς ιστορίας. Ο Ναός του Παντοκράτορα κτίστηκε το 900 μ.χ. περίπου όταν ο χριστιανισμός είχε επικρατήσει για τα καλά και στην μητροπολιτική Ελλάδα, έναντι του παγανισμού. Κτίστηκε πάνω στα ερείπια του Ολυμπίου Διός και ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας βυζαντινού ρυθμού.

Η αρχιτεκτονική του διακρίνεται για τους μολύβδινους και όμορφους τρούλους του, οι τοιχογραφίες στους εσωτερικούς του χώρους είναι εξαιρετικοί, ενώ εξωτερικά αποτέλεσε αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε «τζαμί» και η περιοχή του αποτέλεσε το κέντρο της αγοράς της πόλης, το επονομαζόμενο Τάσι και εκεί βρίσκονταν τα λουτρά, το χαμάμ και γενικότερα η καρδιά της Πάτρας. Το 1687 ο Μοροζίνι κατάργησε το τζαμί και μετονόμασε το ναό σε Αγ. Μάρκου, ενώ το 1828 μετατράπηκε σε ένα τεράστιο νοσοκομείο για τους στρατιώτες του στρατηγού Μεζόν.

Συμπερασματικά είναι ένα μοναδικό θρησκευτικό μνημείο για τους Πατρινούς που δεν χάνουν την ευκαιρία να το επισκέπτονται.


φωτο-mairy chris

φωτο-mairy chris


φωτο-dimitris.ap

φωτο-dimitris.ap


φωτο-igloveig

φωτο-igloveig


φωτο-snrealestate

φωτο-snrealestate