Μεγάλη ανάγκη αποτελεί για τις σχολικές κοινότητες της Πάτρας η πρόσληψη σχολικών φυλάκων.

Το θέμα έφερε και πάλι στο προσκήνιο με επιστολή του ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ζητώντας από το υπουργείο την άμεση πρόσληψη έμψυχου δυναμικού για αυτό το ρόλο. 

Η επιστολή του δημάρχου δεν ήταν τυχαία. Σύμφωνα με μηνύματα που έχει λάβει η αντιδημαρχία από τις σχολικές κοινότητες της Πάτρας υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων, αφού αυτή τη στιγμή τα περισσότερα από τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης είναι αφύλακτα.

Το γεγονός αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια να εμφανιστούν αρκετά κρούσματα βανδαλισμών, δολιοφθορών και διαρρήξεων σε σχολικά συγκροτήματα που τους περασμένους μήνες είχαν ανακαινιστεί από τα συνεργεία του δήμου και κυρίως από τους εργαζόμενους στο κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 26 σχολικοί φύλακες στην επικράτεια του δήμου, την στιγμή που οι σχολικές μονάδες αριθμούν τις 257. 

Ο δήμος το καλοκαίρι του 2018, αλλά και νωρίτερα, είχε δαπανήσει ένα σημαντικό κονδύλι για την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων της Πάτρας, προχωρώντας σε εργασίες που αφορούσαν τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρος των συγκροτημάτων, αλλά και σε εκτεταμένες αλλαγές στις υποδομές τους. 

Πάνε στράφι οι εργασίες

Όλες αυτές οι εργασίες όμως που έγιναν, πάνε στράφι σε περίπτωση που το υπουργείο δεν ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του δήμου για την πρόσληψη σχολικών φυλάκων, αφού τα σχολικά συγκροτήματα θα είναι εκτεθειμένα στις προθέσεις των βανδάλων.

Οι βανδαλισμοί, οι δολιοφθορές και οι διαρρήξεις αξίζει να σημειωθεί ότι γίνονται τις ώρες που τα σχολεία είναι κλειστά, δεν υπάρχουν καθηγητές για να ελέγχουν την κατάσταση και η ανυπαρξία σχολικών φυλάκων βολεύει στο να υπάρχει μία μορφή αναρχίας στους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων, με τους βανδάλους να βάφουν και να καταστρέφουν κτίρια που μόλις είχαν φτιαχτεί.