Δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη που εξόργιζε επί δεκαετίες και κρατούσε τη μικρή βαλκανική χώρα της «Μακεδονίας» εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, οι βουλευτές συμφώνησαν να αλλάξουν επισήμως το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Και προσθέτουν:

«Πράγματι, σε μια στιγμή κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, η ψηφοφορία αντιμετωπίζεται ως ένα σπάνιο δείγμα καλών νέων και θριάμβου της επιμελούς διπλωματίας».

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι η χθεσινή απόφαση «Ήταν το προτελευταίο βήμα μιας μακράς και βασανιστικής πορείας για την κυβέρνηση του πρωθυπουργου Ζόραν Ζάεφ, να τερματίσει τελικά, επισήμως, τη διαμάχη με την Ελλάδα για αυτό το θέμα».

«Πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι μας, να ξεπεράσουμε όλα τα ζητήματα της διαιρεμένης μας κοινωνίας», είπε ο Ζαεφ στους βουλευτές πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καλώντας τους να κοιτάξουν προς την ημέρα εκείνη που θα μπορούν υπερήφανα να βλέπουν τη σημαία της χώρας να κυματίζει μπροστά από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πριν, όμως, συμβεί κάτι τέτοιο, η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να ψηφίσει για την αναγνώριση του νέου ονόματος, κάτι που είναι πιθανόν να αποδειχθεί μια όχι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των διαιρέσεων που συνεχίζει να προκαλεί εκεί το θέμα. Παρόλα αυτά, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμεργκ , χαρακτήρισε την εξέλιξη ως ιστορική στιγμή για το λαό της ΠΓΔΜ επισημαίνοντας ότι «το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία αποτελεί σημαντική συμβολή στη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής». Τη θέση αυτή απηχούν και σχόλια ευρωπαίων ηγετών, με την Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιοχάνες Χαν να τονίζουν, με κοινή τους δήλωση, ότι «οι πολιτικοί ηγέτες και ομοίως οι πολίτες επέδειξαν αποφασιστικότητα να αδράξουν την μοναδική και ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν μια από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Η ΕΕ στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της».

Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

Ήδη, πριν από την ψηφοφορία στα Σκόπια, φάνηκε να κλιμακώνεται η διάσταση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του δεξιού κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση από την κυβέρνηση, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Παραμένει, ωστόσο, αβέβαιο, αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του αυτή, παρά το γεγονός ότι γίνεται ολοένα και πιο ηχηρός στη διαφωνία του. Σε περίπτωση αποχώρησής του, θα παραιτηθεί από τη θέση του ΥΕΘΑ χωρίς να είναι εξασφαλισμένο ότι θα καταφέρει να αποτρέψει την εξέλιξη.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργος Αλεξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα αναζητήσει εμπιστοσύνη σε περίπτωση αποχώρησης του δεξιού εταίρου του και δηλώνοντας βέβαιος ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για να διατηρηθεί στην εξουσία. Σημείωσε, επίσης, ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Π.Καμμένου θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, καθώς η εκδοχή του να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας θα ήταν συνταγματικά επιτρεπτή, πολιτικά, όμως, θα ήταν προβληματική. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, οι πρόωρες εκλογές θα διενεργηθούν μετά από την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων και μετά από την περάτωση σειράς εκκρεμοτήτων.

Όπως γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης «για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας η ψηφοφορία της Παρασκευής αποτέλεσε την κορύφωση πολυετών συζητήσεων και έγινε δεκτή με αισθήματα εξάντλησης αλλά και χαράς».

Ανατρέχοντας, ακολούθως, στην ιστορική διαδρομή της διαμάχης από το 1991, η εφημερίδα επισημαίνει τις ανησυχίες δυτικών διπλωματών για τη στάση της Ρωσίας, η οποία αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «για το ενδεχόμενο η Μόσχα να επιτείνει τις προσπάθειες της για υποδαύλιση παθών στην Ελλάδα πριν από την κύρωση της συμφωνίας τον προσεχή Μάρτιο».

Οι ηγέτες της Δύσης έχουν στηρίξει σθεναρά τη συμφωνία, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει στη σταθερότητα της ιστορικά ασταθούς περιοχής. Η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα σε μια επίδειξη στήριξης στον κ. Τσίπρα, επαίνεσε την ηγετική στάση του Έλληνα πρωθυπουργου στο θέμα αυτό. «Ευγνωμονώ τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να εξεύρει λύση μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ που αφορά σε ένα δύσκολο ζήτημα», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δηλώνοντας «πεπεισμένη ότι η λύση θα ωφελήσει την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ΕΕ», αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.