Τρέχει ο χρόνος για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες και η αντίστροφη μέτρηση πλέον έχει ξεκινήσει για τα καλά για τη διοργάνωση που αποτελεί για την Πάτρα ένα μεγάλο στοίχημα.

Ένα στοίχημα για το οποίο είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί, με ευθύνη αυτή τη φορά των κυβερνώντων και όχι των φορέων της πόλης. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής μέχρι ώρας δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μία φορά, αφού για να προχωρήσουν σε ενέργειες και δράσεις για την προετοιμασία των αγώνων θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη χρηματοδότηση από το κράτος και την πολιτεία.

Τίποτα όμως δεν έχει γίνει από το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση. Το master plan για τη διοργάνωση, λέγεται ότι είναι έτοιμο, όμως ακόμα δεν έχει παραδοθεί στους αρμοδίους του υπουργείου Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας (με ευθύνη των τελευταίων), κατά συνέπεια δεν έχει προκηρυχθεί κανένας διαγωνισμός για κανένα ζήτημα που αφορά τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. 

Ούτε σε επίπεδο τεχνικών έργων και υποδομών, ούτε σε επίπεδο προμηθειών, ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο. Πότε θα γίνουν όλα αυτά, μέσα στους επτά μήνες που απομένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες στην Πάτρα; Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες αυτές για να γίνουν, προτού καν ξεκινήσουν οι εργασίες, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ενστάσεις. 

Προλαβαίνουμε; Μάλλον όχι. Όλα δείχνουν ότι οι αθλητικές υποδομές που ήλπιζε η Πάτρα να της κληροδοτήσουν οι Παράκτιοι Αγώνες θα είναι μορφής προκάτ, λινάτσας και πρόχειρων κατασκευών που σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται τη σωστή οργάνωση των αγώνων.

Επανάληψη του 2006 με σημαντική διαφορά

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση η Πάτρα δεν θα κερδίσει τίποτα από τους Παράκτιους Αγώνες και οι ανησυχίες που από την αρχή είχε υπογραμμίσει ο Κώστας Πελετίδης και η δημοτική αρχή, θα επιβεβαιωθούν.

Πάμε σε μία επανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006, με μία διαφορά: Τότε υπήρχε χρήμα, αλλά δεν έγινε σωστή διαχείριση για να μείνουν πράγματα από αυτή τη διοργάνωση στην πόλη. 

Τώρα δεν υπάρχει τίποτα που να έχει δοθεί από το κράτος για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση, η ΓΓΑ και το υπουργείο Αθλητισμού είχε πείσει το δήμο - αλλά και τους υπόλοιπους φορείς - να διεκδικήσει η πόλη τη διοργάνωση των Παράκτιων, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα χρηματοδοτούσε αποκλειστικά τα έργα που ήταν να γίνουν. 

Όλα υπάρχουν στο φάκελο της ΔΕΜΑ

Όλα αυτά υπάρχουν στο φάκελο που είχε καταθέσει η Πάτρα στη ΔΕΜΑ για τη διεκδίκηση των αγώνων.

Η επιστολή του δημάρχου προς τον υφυπουργό εκφράζει την κορύφωση της ανησυχίας της πόλης για τη διοργάνωση που θα πρέπει να φέρει εις πέρας, αφήνοντας τουλάχιστον κάποια από τα οφέλη που προσδοκούσε στην αρχή. 

Τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής και ο Δήμος περιμένουν τον υφυπουργό κ. Βασιλειάδη να ορίσει άμεσα μία συνάντηση για όλα αυτά τα ζητήματα. Ο χρόνος εξακολουθεί να τρέχει και το ζήτημα πλέον είναι αν προλαβαίνουμε. 


"Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση"

Ο σύμβουλος δημάρχου και μέλος της τότε συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης της διοργάνωσης, Τάκης Πετρόπουλος, μιλώντας για το θέμα στο patrasevents.gr τονίζει:

"Η ευθύνη για την παρατεταμένη καθυστέρηση είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης και του υπουργείου. Το λέω αυτό για να προλάβω ηθελημένες παρερμηνείες που ενδέχεται να γίνουν.

Η βάση της συμφωνίας μεταξύ του δήμου και της κυβέρνησης για να διεκδικήσει η πόλη τη διοργάνωση, ήταν το κράτος να έχει την αποκλειστική ευθύνη για την χρηματοδότηση των αγώνων. Κάτι που προκύπτει από το φάκελο, αλλά αναφέρεται ρητά και στη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ κυβέρνησης και δήμου".

*Αξίζει να αναφέρουμε ότι το patrasevents.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Άρη Μενεγή, για να έχει και την δική του άποψη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.