Στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ1 με τον δημοσιογράφο Ά.Ραβανό βρέθηκε καλεσμένη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικός, Σία Αναγνωστοπούλου.

Σημεία της συνέντευξης

"Για μας, ευθύς εξαρχής ήταν μιας ιστορικής σημασίας συμφωνία. Από την ώρα που αναλάβαμε την κυβέρνηση θεωρούσαμε κρίσιμο να επιλυθεί αυτό το ζήτημα που παρέμενε άλυτο εδώ και 30 χρόνια και καθιστούσε τη θέση της Ελλάδας ευάλωτη και στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στην εξωτερική πολιτική που ήθελε να κάνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι περνάει από τη Βουλή της γειτονικής χώρας και έρχεται στην Ελλάδα

Όλα αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με την «Αμερική πάνω απ΄όλα», ο ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, ανάμεσα στις περιφερειακές δυνάμεις οι οποίες πιέζουν πάρα πολύ για να μπορούν να παίξουν ένα ρόλο, θα ήταν δραματικό λάθος η χώρα να αφήνει μία «μαύρη τρύπα» στα βόρεια σύνορά της. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν καταλαβαίνει τίποτα από γεωπολιτική. Και το λέω αυτό κατηγορηματικά. Όταν αφήνεις μια μαύρη τρύπα όπου μπορούν να μαίνονται οι ανταγωνισμοί, όπου μπορούν οι περιφερειακές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται αυτή τη ρωγμή και συ να στέκεσαι απέξω, συν το κυριότερο, η γειτονική σου χώρα να σε θεωρεί υπαίτιο ότι δεν της επιτρέπεις να επιβιώσει όπως αυτή θέλει, αυτό είναι ότι χειρότερο. Και μάλιστα σε συνδυασμό με την άνοδο των εθνικισμών, τύπου «μόνο η Αμερική», «μόνο η Γερμανία» κλπ, έχουμε μια έκρηξη των ακραίων εθνικισμών παντού και στην Ευρώπη. Άρα είναι αναγκαίο να αναπτύξεις φιλικές σχέσεις. Δηλαδή, η επιβίωση της γειτονικής μας χώρας να οφείλεται και σε μας είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την περιοχή και να παίξουμε τον πολιτικό μας ρόλο".

"...Ας ξεκινήσουμε με την μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». Μιλάνε για «πάγια Ελληνική θέση» από το 1870. Τι σημαίνει αυτό; Ξεχνάνε ότι έχουν παρεμβληθεί Βαλκανικοί Πόλεμοι, οι χώρες των Βαλκανίων αποδέχτηκαν ότι αυτή η μεγάλη γεωγραφική περιοχή η «Μακεδονία» δεν ανήκει σε μία χώρα και υπέγραψαν μια συμφωνία και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα και ειδικά μετά την Μικρασιατική καταστροφή και ακόμα πιο ειδικά μετά την Κυπριακή καταστροφή, έδειξε ότι ένα πράγμα, ότι η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι προϋπόθεση επιβίωσης της χώρας,και έτσι έχει επιβιώσει και παίζει ρόλο διεθνώς. Άρα η μονοπώληση του όρου Μακεδονία ότι ήταν πάγιο αίτημα της Ελλάδας δεν ισχύει. Μέχρι σήμερα που η συμφωνία δεν έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, ποιος μονοπωλεί τον όρο Μακεδονία, χωρίς κανένα συνθετικό μπροστά; Οι ιστορικοί λέμε ότι η ιστορία έχει «υλικότητα». Είναι υλικό πράγμα και φτιάχνει πραγματικότητες, δεν είναι ένα άλμα στο κενό από το 1870 μέχρι σήμερα…Αυτό είναι συζήτηση περί όνου σκιάς. Βάζουμε το Βόρεια Μακεδονία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Κάνουμε έναν έντιμο συμβιβασμό που μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Εμείς θέλαμε να μην μπορεί κανείς να οικειοποιηθεί το παρελθόν αυτού του ιστορικού χώρου από την αρχαία εποχή...".

"Αν προσέξαμε τι έκανε ο Γκρούεφσκι επί τόσα χρόνια; Με τι αγάλματα γέμισε τον τόπο; Ένας ακραίος εθνικισμός προσπαθεί να φτιάξει μια συνέχεια στο χώρο από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα ήθελε να πει ότι ναι μεν ήρθαν άλλοι πληθυσμοί σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο αλλά αυτό στην αρχαία εποχή είναι ελληνικό, αλεξανδρινό και δεν μπορείτε να φτιάξετε εδώ, καμία συνέχεια. Σας αναγνωρίζουμε ότι θέλετε να μείνετε εδώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι δική του η μακεδονική ιστορία από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα αδιάλειπτα, άρα η ελληνική Μακεδονία δεν μπορεί να κινδυνεύσει από οποιονδήποτε. Εκεί ο αλυτρωτισμός τελειώνει άπαξ δια παντός

Τελειώνει ο αλυτρωτισμός και με ένα δεύτερο σημείο. Αναγνωρίζεται πουθενά στη συμφωνία ότι υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα; Αυτή είναι η συζήτηση. Στο σύνταγμά τους αναγνωρίζουν προστασία της διασποράς, όπως αναγνωρίζουν όλες οι χώρες και εμείς. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Κανένα κράτος δεν μπορεί να πει σε ένα άλλο κράτος τι ταυτότητα θα έχει ο πληθυσμός του.

Για την ιθαγένεια, θα αφαιρέσω το εύκολο επιχείρημα ότι οι γείτονές μας έρχονται στη χώρα με διαβατήριο που γράφει «Δημοκρατία της Μακεδονίας- Μακεδονική Υπηκοότητα», τώρα. Τι πετύχαμε; Αυτό το «Μακεδονικός» είναι μια ομπρέλα που αναφέρεται στο κράτος, εξ ού και η «- Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Άρα αμέσως αυτό που διαπραγματευόταν η χώρα λύνεται.

Εμάς μας ενδιαφέρει ότι η Ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική, ότι τα σύνορά μας είναι συγκεκριμένα και κλείνει η υπόθεση. Και σχετικά με την βιωσιμότητα της συμφωνίας… οτιδήποτε στη ζωή για να είναι βιώσιμο πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση όχι μόνο από τις δύο πλευρές, αλλά και από τον διεθνή παράγοντα. Η συνθήκη του Βουκουρεστίου από το 1913 παρόλο που γινόταν χαμός με πολέμους, επιβίωσε μόνο για έναν λόγο. Επειδή ο διεθνής παράγοντας συνειδητοποίησε ότι η επιβίωση του ενός εξαρτάται από τον άλλον. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ότι μόνο με συνεργασία και με στήριξη μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα...".

"Η Ελλάδα ξαφνικά από κει που ήταν μέρος του προβλήματος της οικονομίας, γίνεται μέρος της λύσης ή της αρχής της λύσης, της «πολιτικής αφασίας» στην οποία είχε περιέλθει η Ευρώπη τα πολλά τελευταία χρόνια και πράγμα που το πληρώνει. Η Γερμανίδα Καγκελάριος με αυτά που είδε, συνειδητοποίησε ότι αν η Ευρώπη δεν παίξει ένα κεντρικό γεωπολιτικό ρόλο, μένει έρμαιο των καταστάσεων οι οποίες δεν είναι εύκολες."