Ο Clint Eastwood επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη και ως ηθοποιός, στα 90 του χρόνια, ενσαρκώνοντας το ρόλο του Earl Stone. Τον βλέπουμε να μάς παρουσιάζεται ως ένας ηλικιωμένος, ο οποίος έζησε τη ζωή του όπως την ήθελε, μα ταυτόχρονα υπέστη τις συνέπειες των επιλογών του, μη παύοντας όμως να είναι ένας χαρακτήρας ανεξάρτητος που υποστηρίζει τις όποιες αποφάσεις του.

Θα τον έλεγε κανείς ανεύθυνο αναφορικά με τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παράτολμος, ονειροπόλος, ή και εγωιστής σε ορισμένες περιπτώσεις. Δηλαδή τρωτός. Ανθρώπινος. Με τα λάθη και τα σωστά του, μα και με έναν ιδιαίτερο τρόπο να ζει τη ζωή του όπως ο ίδιος την θέλει.

Η υπόθεση βασίζεται στην οικονομική αδυναμία του Stone, η οποία αντικατοπτρίζεται σε μια πινακίδα κατάσχεσης έξω από το σπίτι του. Μόνος, με ένα παλιό φορτηγάκι, άρτιες ικανότητες οδήγησης και καλή διάθεση, οδηγάει. Προχωράει παρά της δυσκολίες, πορεύεται με τους δικούς του ρυθμούς, και είναι εως και διασκεδαστικός για όσους τον συναναστρέφονται, αλλά και για τους θεατές.

Τα παθήματα του έγιναν μαθήματα, έτσι έχει έναν τρόπο να μιλάει και να δίνει συμβουλές, εύστοχο αλλά και παρηγορητικό. Τα λόγια του, γεμάτα πείρα, είναι σαν να μιλούν για τον κάθε θεατή ξεχωριστά. «Να προσέχεις την οικογένειά σου, γιατί είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις» λέει, μα οι πράξεις του αντιπαρατίθενται στα λεγόμενά του, για το περισσότερο μέρος της ταινίας.

Ώσπου στο τέλος, και ο ίδιος καταλαβαίνει. Σφάλλει, μετανιώνει, επανορθώνει και απολογείται. Ένας άνθρωπος ειλικρινής, ακόμα και για όσα δεν τον συμφέρουν. Τα χρόνια του δεν του επιτρέπουν να εναρμονιστεί με τις συνήθειες της νέας γενιάς, αλλά και για τη νέα γενιά είναι δύσκολο να προσεγγίσει τον τρόπο που ζει και κινείται.

Αυτό ακριβώς είναι που τον καθιστά τον λιγότερο συνήθη ύποπτο για βαποράκι.

Όλως τυχαίως, έρχεται σε επαφή με την μεξικάνικη μαφία και ξεκινά να εργάζεται ως οδηγός για τη μεταφορά παράνομων φορτίων. Αρχικά εργάζεται με τους δικούς του ρυθμούς και μάλιστα, στις πρώτες διαδρομές διαφαίνεται και ο χαρακτήρας του, ο τρόπος που έχει να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις. Οδηγεί, τραγουδάει, δεν γίνεται ύποπτος (παρότι θα μπορούσε), βγαίνει κερδισμένος, και όλα βαίνουν καλώς.

Χρηματοδοτεί την οικογένεια, την κοινότητα, τον εαυτό του.

Σταδιακά αλλά σταθερά γίνεται περιζήτητος οδηγός στους κύκλους του, όμως την ίδια στιγμή σφίγγει και ο κλοιός σε σχέση με τις διαδρομές και τις εργασιακές του υποχρεώσεις. Τα πράγματα δυσκολεύουν, σε σημείο να απειλείται όχι μόνο η ιδιοσυγκρασία του, αλλά και η ζωή του.

Τα όσα έμαθε από τα λάθη του τα βλέπουμε και εμείς, στην Odeon Veso Mare.

Δεν πρόκειται απλώς για την παρουσίαση των όσων βίωσε ο 90χρονος, αλλά για την σκιαγράφηση ενός χαρακτήρα που σίγουρα ξέφυγε από τον κανόνα, και αυτό από μόνο του, προκάλεσε αστείρευτο προβληματισμό στο κοινό.

Ορισμένοι λένε πως σε κάποια σημεία θυμίζει τον ίδιο τον Clint Eastwood.

Εσείς, τί λέτε;

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία/ Παραγωγή: Clint Eastwood

Σενάριο: Nick Schenk

Διάρκεια: 110 λεπτά

Πρωταγωνιστές: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Taissa Farmiga, Andy Garcia

Έτος Παραγωγής: 2018

Γλώσσα Παραγωγής: Αγγλικά

Χρώμα παραγωγής: Έγχρωμο

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ