Το Πατρινό Καρναβάλι 2019 ετοιμάζεται να ξεκινήσει και σε λίγες μέρες από τώρα θα δούμε στους δρόμους της Πάτρας τον τελάλη να διαλαλεί τον ερχομό του Βασιλιά Καρνάβαλου, δίνοντας το χαρούμενο σύνθημα για να αρχίσει ο χορός, το γλέντι και το τραγούδι. 

Ο φετινός τελάλης, σύμφωνα με τα όσα έχουμε μάθει, θα είναι αρκετά διαφορετικός από τις προηγούμενες χρονιές. Δεν θα είναι ντυμένος Αρλεκίνος, έτσι όπως τον έχουμε συνηθίσει, αλλά θα είναι ντυμένος Χατζηαβάτης, σε μία προσπάθεια των ανθρώπων του Πατρινού Καρναβαλιού να τονώσουν στην μεγάλη γιορτή της Πάτρας το πνεύμα και το στοιχείο του Καραγκιόζη. 

Άλλωστε, η Πάτρα διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του ελληνικού Καραγκιόζη και δεν μπορούσε να λείπει από το καρναβάλι ένα τόσο σημαντικό στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης.

Το πρόσωπο που θα ενσαρκώσει τον φετινό τελάλη προέρχεται από τον χώρο του Θεάτρου Σκιών και δεν είναι άλλος από τον γνωστό Πατρινό Καραγκιοζοπαίκτη, Χρήστο Καλπουζάνη. 

Πρόκειται για έναν από τους νέους ανθρώπους που έχουν μπει στον χώρο του Θεάτρου Σκιών και συνεχίζει την μεγάλη λαϊκή παράδοση που έχει ο Καραγκιόζης στην Πάτρα και ο οποίος για τις ανάγκες της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού θα μετατραπεί σε Χατζηαβάτη, φορώντας την χαρακτηριστική μασκαράτα του αγαπημένου ήρωα και πιστού φίλου του Καραγκιόζη. 

Ανεβαίνει στο άρμα συνοδεία της δημοτικής μπάντας

Ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίκτης έχει την εμπειρία του Πατρινού Καρναβαλιού αφού συμμετείχε και ήταν ενεργός στον περσινό Συμπληρωματικό Κρυμμένο Θησαυρό που διοργάνωσαν τα καρναβαλικά πληρώματα, σε εκείνη την υπέροχη εκδήλωση που είχε γίνει στον χώρο της Αχάια Κλάους. 

Ο Χρήστος Καλπουζάνης θα ανέβει στο άρμα του τελάλη του πρωί του Σαββάτου ανήμερα της τελετής έναρξης, συνοδευόμενος από τους μουσικούς της δημοτικής μπάντας και θα σκορπίσει στους δρόμους της Πάτρας το μήνυμα της αισιοδοξίας και της χαράς του Πατρινού Καρναβαλιού.

Είναι η πρώτη φορά (στα σύγχρονα τουλάχιστον χρόνια) που θα δούμε τον τελάλη του Πατρινού Καρναβαλιού σε μορφή Χατζηαβάτη και αυτό από μόνο του αποτελεί πρωτοτυπία και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.