Στο Μέτσοβο η θερμοκρασία κατέβηκε στους -17 βαθμούς Κελσίου. Το κατάλευκο, βαρύ πέπλο χιονιού έχει καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα. Πρωτόγνωρες εικόνες που θυμίζουν τοπία στην Σκανδιναβία, την Ρωσία ή την… Αλάσκα για την χώρα μας με τις υψηλές συνήθως θερμοκρασίες. Ασυνήθιστα σκηνικά με ολόκληρα χωριά να έχουν βυθιστεί στο χιόνι.

Οι εικόνες, τα κατάλευκα τοπία τα κρυστάλλινα «γλυπτά» χαριτωμένα, αισιόδοξα κατασκευασμένα από τα χέρια απλών ανθρώπων μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και τους πίνακες μεγάλων εικαστικών. Οι Μονέ, Γκογκέν, Βαν Γκογκ, Βασίλιεβ, Κίρσνερ Γκόγια, Ρενουάρ, Σίσλεϋ, Σεζάν εμπνεύστηκαν από τις εικόνες όμορφες, εντυπωσιακές, ονειρικές που δημιουργεί το χιόνι. Ποιοι είναι οι ωραιότεροι; Σίγουρα αυτοί του Κλοντ Μονέ ο οποίος δημιούργησε 140 έργα ζωγραφικής με χιονισμένα τοπία! Η ζεστασιά, η όμορφη ζεστασιά την οποία «αποπνέουν» τα έργα του μέσα στην ψυχρότητα του χειμώνα είναι εκπληκτική.

Έργα Μονέ και ένα με… πολιτικά μηνύματα μέσα στον πάγο

Η «Καρακάξα» του 1868 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα και βρίσκεται στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο ο Μονέ ανέπτυξε το «ιμπρεσιονιστικό» στυλ του. Υπάρχουν επίσης ο «Δρόμος στο Argentenil», το “Boulevard Saint-Denis τον χειμώνα», το «Τραίνο στο χιόνι», «Άμαξα στο χιόνι στο Ουφλέρ», «Επιπλέοντας-πάγος κοντά στο Vethenil”.


Εξαιρετικά χιονισμένα τοπία είναι αυτά μέσα από τα έργα του Βίλλεμ Χάινριχ. Έργο του 1935. Πραγματικά εκπληκτικό, δείχνει τα κοράκια να πετούν πάνω από τις στέγες. Πτήσεις απειλητικές που εκφράζουν μια υπόκωφη αίσθηση φόβου, προμηνύοντας όλο αυτό που ερχόταν στην Γερμανία. Ο Αμερικανός Φρέντερικ Χασσάμ και το “A city of Fairyland” του 1886.

Στην Σουηδία ο Άλφρεντ Μπέργκστρομ δημιούργησε το 1899 το «Χειμερινή Σκηνή». Ο Δανός Πωλ-Γκουστάβ Φίσσερ, σκηνές από τους χειμερινούς δρόμους στην Κοπεγχάγη.