Τα superfoods έχουν τα τελευταία χρόνια την τιμητική τους στο διατροφολόγιο των φανατικών της υγιεινής διατροφής, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος. Ένα από τα πλέον αγαπημένα είναι η θρεπτική κινόα.

Τώρα, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε ακόμα μία σούπερ τροφή η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τους υδατάνθρακες στα πιάτα μας και να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και να απαλλαγούμε από τις τοξίνες. Μια τροφή που σε αντίθεση με την κινόα, περιέχει γλουτένη.

Ο λόγος για την ποικιλία σιταριού από τη Μέση Ανατολή freekeh (φρίκε ή φαρίκ). Σου ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως, αποτελεί πραγματικότητα. Πρόκειται για σπόρο πράσινου, σκληρού σιταριού ο οποίο ψήνεται και τρίβεται, καταλήγοντας να έχει μια άκρως ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση. Περιέχει, μάλιστα, περισσότερη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες αλλά και μεταλλικά στοιχεία από άλλα superfoods, όπως αναφέρει το lime+life.

Ο συγκεκριμένος σπόρος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις αραβικές χώρες εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά σε Αμερική και Ευρώπη έγινε ευρέως γνωστός το 2010, όταν παρουσιάστηκε στην εκπομπή τη Oprah. Το freekeh μπορεί να προστεθεί σε πιάτα όπως είναι το ριζότο, το ταμπουλέ, ο χυλός ή κάθε λογής σούπα και θεωρείται ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με στόχο την απώλεια βάρους.

Μία μερίδα freekeh αποτελούν τα 3/4 της κούπας, τα οποία μας χαρίζουν 170 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 33 γραμμάρια υδατάνθρακες, 8 γραμμάρια φυτικές ίνες, 1,5 γραμμάριο λιπαρά και μόλις 1 γραμμάριο ζάχαρη.

Πλέον, το συγκεκριμένο είδους σιταριού έχει βρει για τα καλά μια θέση στους καταλόγους των πιο δημοφιλών εστιατορίων ανά τον κόσμο. Το βρίσκουμε σε διάφορες μορφές από σαλάτα μέχρι συνοδευτικό για το κυρίως πιάτο μας. Αν κι εσύ επιθυμείς να εντάξεις κάτι υγιεινό στο διατροφικό σου πλάνο, το freekeh είναι ό,τι πρέπει για εσένα.

Το αίσθημα του κορεσμού που σου χαρίζει, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τα έξτρα κιλά που εδώ και μήνες σε ταλαιπωρούν…